»Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila,« je danes po zagovoru pred sodnico za prekrške povedal mariborski dijak Matic Gosak. Kaj je zagrešil? Na javnem shodu v začetku februarja je skupaj z nekaj deset drugimi dijaki, starši in profesorji po okoli štirih mesecih pouka na daljavo zahteval vnovično odprtje šol. Kljub upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask so policisti nekatere udeležence popisali in jih oglobili. Med drugimi tri mladoletne dijake, zoper katere so zaradi kršenja odloka o omejitvi gibanja in zbiranja sprožili prekrškovne postopke.

Danes je mariborska sodnica postopek zoper enega izmed treh mladoletnih dijakov ustavila. »Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je napisal sam,« je ob tem dejal zagovornik mladoletnih dijakov Dino Bauk.

Odrinjeni, pozabljeni, potisnjeni v kot

Zapis, ki ga je pred sodnico prebral mariborski dijak (v celoti ga objavljamo na naši spletni strani), med drugim razkriva stiske dijakov po štirih mesecih šole na daljavo. »Učenci, dijaki in študenti smo se v tem času dokazali za odgovorne, saj smo skrbno upoštevali ukrepe. Ugotavljali pa smo, da smo s šolanjem na daljavo v tem času prav mi prevzeli največje breme izmed vseh starostnih skupin in da so ukrepi po tako dolgem času postali nesorazmerni. Prav tako smo pričeli opažati, da mladi postajamo mrki, žalostni in brez volje. Razmere so postale nevzdržne,« piše Matic Gosak in nadaljuje, da so na svojo stisko opozarjali tudi pristojno ministrstvo za šolstvo, ki ga vodi Simona Kustec, kjer pa zanje niso imeli posluha.

Ker druge možnosti za ukrepanje niso imeli, so se odločili za bojkot pouka in miren shod v središču Maribora. »Takrat sem se počutil brez moči. Izrabil sem vse možnosti, ki so mi bile na voljo, zato sem se odločil ukrepati kot ukrepa obupan in jezen človek – ne otrok ali najstnik – človek. Ko so človekove pravice zatirane, ko se počuti, da se mu dela krivica, ne more dolgo sedeti doma in stisko prenašati, mora biti slišan in mora imeti možnost, da si svoje življenje obrne v smer, v kateri spet postane človek. Mirni protesti so z razlogom ustavna pravica vsakega državljana demokratične države,« je zapisal dijak, ki je poudaril tudi, da je na protestu spoštoval vsa priporočila NIJZ.

Dva postopka še v zraku

Za dve mladoletni dijakinji, ki sta se zaradi udeležbe na shodu za odprtje šole znašli v podobnem postopku, postopek še ni zaključen. Prva je bila zaslišana minuli teden, vendar sodnik takrat ni sprejel odločitve, druga dijakinja pa zaradi omejenega delovanja sodišč med nedavnim lockdownom še čaka na nov datum zaslišanja. Bauk pričakuje, da bo sodišče tudi ta dva prekrškovna postopka ustavilo.

Sodišča se sicer v prekrškovnih postopkih zoper mladoletne običajno odločajo za vzgojne ukrepe, kar pa bi bilo v konkretnih primerih po njegovih besedah povsem nesmiselno. »Mlade ljudi, ki so pokazali večjo stopnjo državljanske zavesti in civilnega poguma kot večina državljanov, bi radi kaznovali oziroma sodno vzgajali. Namesto da jim nalagamo vzgojne ukrepe, bi se morali sami učiti od njih,« je dejal v nedavnem pogovoru za naš časopis.