Po besedah ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča so na šoli prejeli manjšo pisemsko pošiljko, naslovljeno dijakinjo njihove šole. »Domnevali smo, da gre za čestitko ali kaj podobnega. Osebi, na katero je bila naslovljena, smo pošiljko izročili. Ko jo je odprla, se je iz nje vsipalo nekaj belega prahu, nekaj pa ga je ostalo v kuverti,« pripoveduje Lorenčič.

Na šoli so, kot pravi, nemudoma poklicali policijo, ki je ukrepala skladno s protokolom in vse, ki so bili v stiku s sumljivo pošiljko, napotila v karanteno. »Na srečo v času incidenta na šoli ni bilo več veliko otrok. Tiste, ki so bili, je gasilska enota evakuirala. Otroci in razredničarka, ki so bili prisotni v razredu, kjer se je prah razsul, so morali v karanteno,« je povedal Lorenčič, ki je bil zvečer v času našega pogovora tudi sam še vedno v karanteni.

Ugotovitve analize sumljivega prahu do konca redakcije še niso bile znane. Iz Policijske uprave Maribor so popoldne sporočili le, da so bili o prejemu sumljive pošiljke na eni od srednjih šol v Mariboru obveščeni okoli 13.30. »Kraj je zavarovan, pošiljka pa bo poslana na analizo,« so zapisali ob tem.

Ustrahovanje pogumne dijakinje?

Po naših informacijah je bila pošiljka naslovljena na dijakinjo, ki se je zaradi udeležbe na protestu v začetku februarja znašla v prekrškovnem postopku. Spomnimo: na protestu, ki je potekal v središču Maribora, so dijaki po štirih mesecih pouka na daljavo zahtevali vnovično odprtje šol. Kljub upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask so policisti nekatere udeležence dijaškega protesta popisali in jih oglobili. Med drugimi tri mladoletne dijake, zoper katere so zaradi kršenja odloka o omejitvi gibanja in zbiranja sprožili prekrškovne postopke. Zoper dva od dijakov je sodišče prekrškovni postopek že ustavilo, za tretjo dijakinjo, ki je bila zaslišana aprila, pa postopek še ni končan. A prav ta dijakinja, ki se je v imenu svojih sovrstnikov na protestu uprla vladnemu ignoriranju njihovih stisk med epidemijo, je bila zdaj po naših informacijah tarča napada s sumljivo pošiljko.

Ravnatelj Ivan Lorenčič, ki zaradi zaščite prizadetih incidenta ni želel povezovati s konkretno dijakinjo, je napad s pošiljko z belim prahom označil kot nesprejemljivo dejanje. »Da nekdo nekomu pošlje pošiljko s prahom, je obsojanja vredno, da se nekdo na tak način spravi nad otroke, ki so na začetku svojega življenja in nikomur niso storili nič hudega, pa je absolutno nedopustno. Ne glede na to, ali gre za poskus ustrahovanja ali zafrkavanje – tega se enostavno ne dela,« je poudaril in dodal, da so dijaki incident sprejeli zelo razumevajoče. »Seveda jim ni vseeno za to, kar se dogaja, so se pa odzvali zelo zrelo in s tem vnovič dokazali, da se pogosto odzivajo bolj zrelo kot mnogi odrasli,« je dejal.