V francoski vladni ekipi so morda tudi ministri, ki kršijo prepoved obiskovanja restavracij. To nakazuje reportaža, ki jo je s skrito kamero posnela znana francoska televizijska postaja M6. Pred veliko nočjo, ko je predsednik Emmanuel Macron spričo vse večje gneče v bolnišnicah uvedel še tretje zaprtje javnega življenja, med drugim tudi prekinitev pouka v šolah, je M6 na posnetkih razkrila prirejanje skrivnih večerij za elito v luksuzni pariški lokaciji Palais Vivienne, kjer niso nosili mask (tudi osebje ne) ali držali osebne razdalje, so se pa poljubljali na lica. Cena za večerjo je med 160 in 500 evri na osebo, torej gre za lokal, namenjen eliti, med drugim so stregli šampanjec in foie gras.

Eden od organizatorjev večerje, s katero so kršili od oktobra veljavno prepoved obedovanja v gostinskih lokalih, je 50-letni Pierre-Jean Chalençon, znan poslovnež, strokovnjak za starine v televizijskih oddajah in zbiralec predmetov v zvezi z Napoleonom I. V reportaži se hvali, da zdaj, ko je pandemija, obeduje v treh različnih pariških restavracijah, v katere zahajajo tudi ministri. Dodal je: »Smo v demokratični državi in lahko počnemo, kar hočemo.« A v tej demokratični državi za koronavirusom na dan še vedno umre tudi okoli 300 ljudi.

Notranji minister: Nimamo dveh skupin državljanov

Zadeva je hitro postala medijsko razvpita in tožilstvo je začelo preiskavo o prisotnosti ministrov na takih večerjah. Notranji minister Gerald Darmanin je dejal, da je treba preganjati vsakogar, ki se jih je udeleževal, ter dodal, da ne obstajata dve vrsti Francozov – »takšni, ki imajo pravico do zabave, in takšni, ki je nimajo«.

Takrat pa je Chalençon pohitel z izjavo, da »je šlo samo za prvoaprilsko šalo«. Toda na družabnih omrežjih se bes in jeza nista polegla. Predvsem je v ospredju zahteva, da se razkrije imena. Francoski novinarji so tudi iz nekaterih drugih virov izvedeli, da je bil na skrivnih večerjah prisoten član vlade.

Ogorčenje nad privilegiranci, ki so obedovali v dragem lokalu, ni presenetljivo, glede na to, da se Francozom toži po časih, ko so lahko obiskovali dobre restavracije. Poleg tega je prejšnji teden Macron sprejel nove ukrepe zaprtja. Drugače ni šlo, saj so na prepolnih intenzivnih oddelkih bolnišnic že bili plat zvona, ker bi morali kmalu začeti zavračati sprejem hudih bolnikov. V svojem televizijskem govoru konec marca, ko je število bolnikov na intenzivnih oddelkih že precej preseglo 5000 (v Sloveniji jih je bilo v torek 131), je Macron posredno priznal, da je bil neuspešen, ko je v zadnjih mesecih, tudi po pojavu novih sevov koronvirusa, stavil na cepljenje in upal, da mu ne bo treba ubogati epidemiologov, ki že od januarja zahtevajo zaprtje.

Macron tarča kritik z vseh strani opozicije

Predsednika države tako toliko lažje napada opozicija, ki je v skupščini bojkotirala glasovanje o novih ukrepih. Skrajna desničarka Marine Le Pen Macronu očita »popolno nesposobnost« pri reševanju sanitarne krize. Za socialiste je nesprejemljivo, ker hoče predsednik o vsem odločati sam. »Kar 21.000 Francozov je umrlo od konca januarja, zdaj pa imamo še zaprtje!« pa pravi poslanec iz vrst republikancev Eric Ciotti. Premier Jean Castex, sicer pred tem republikanec, je nato prešel v protinapad in poslance v skupščini obtožil, da pritiskajo, naj se odpre vse od trgovin do diskotek: »Vidite, kje smo, ker smo bili preveč popustljivi!«

Najhujši udarec za Francoze je, da po novem otroci za tri tedne nimajo pouka v šolah. Doslej se je Francija v Evropi ponašala prav z malo prekinitvami pouka v šolah. Tudi vrtci bodo zaprti tri tedne. Po velikonočnem koncu tedna pa velja, da se je mogoče oddaljiti od doma največ za deset kilometrov. Odslej so povsod zaprte tudi trgovine z oblekami in drugimi »nenujnimi« stvarmi. Samo ti novi ukrepi bodo zaradi odškodnine, ki jo daje država, povečali proračunske izdatke za enajst milijard evrov. Tudi zaradi uveljavitve dela na daljavo pa naj bi bile posledice za gospodarstvo tokrat vendarle manjše.