Prebivalci hrvaške prestolnice so konec tedna pločnik pred pediatrično kliniko zasuli s šopki rož in igračami v spomin na dve leti in pol staro hudo pretepeno deklico, ki je umrla v zdravstveni oskrbi. V bolnišnici je v komi ležala vse od srede, v soboto popoldne pa ji je zmanjkalo moči. Zanjo so bile usodne hude poškodbe glave in možganov, ki naj bi bile posledica udarcev in pretepanja njenih staršev. Dvojica je v priporu, mami zaradi suma povzročitve težke poškodbe s posledico smrti grozi do 15 let zapora.

»Z veliko žalostjo vam moramo sporočiti, da je pri naši mali pacientki prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja. Nekaj po tretji uri popoldan smo potrdili možgansko smrt. Počivaj v miru,« so v kratki izjavi za javnost sporočili z zagrebške pediatrične klinike. »Upamo, da bo naša mala pacientka našla uteho v večnosti in da bo tam srečnejša in bolj varna,« je za medije dejal direktor klinike Goran Roić. Zdravniki so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi deklico rešili, a so bile poškodbe prehude. So pa potrdili, da bo malčica darovalka organov, s čimer bo rešila življenja drugih.

S pestmi po glavi

Deklico so v lokalno bolnišnico v Novi Gradiški v sredo prinesli starši. Tam so jo oživljali in jo intubirali, nato pa jo premestili v Zagreb, kamor je prispela v komi. Ni se več zbudila. Policijo so zaradi suma družinskega nasilja poklicali že v Novi Gradiški, naslednji dan so zaradi suma zlorabe otroka aretirali 24-letno mamo in tri leta starejšega očeta. V soboto so jima odredili pripor.

Po poročanju hrvaških medijev je policija ugotovila, da je mama v sredo svojo dve leti in pol staro hčer s pestmi udarjala tako po glavi kot po drugih delih telesa, kar je najprej privedlo do kome, nazadnje pa celo do smrti. Toda mama ni bila edina, ki je deklico zlorabljala. Jutarnji list je poročal, da sta se tako mama kot tudi oče zadnjih pet mesecev fizično znašala nad njo, kar potrjuje zdravniška kartoteka iz bolnišnice v Novi Gradiški, kjer so opozorili na številne sveže, a tudi starejše modrice.

Novembra so jo vrnili staršem

Deklico je center za socialno delo v Novi Gradiški staršem odvzel skoraj takoj po rojstvu, saj ne družinske ne bivalne razmere niso bile primerne za dojenčka. Malčica je bila dve leti v rejniški družini, kjer naj bi se počutila odlično, novembra lani pa so jo, ker sta se starša poročila, razmere doma pa so se izboljšale, vrnili v biološko družino. Takrat se je očitno zanjo začel pekel.

Za hrvaške medije je spregovorila tudi rejniška družina, pri kateri je deklica preživela očitno dve najlepši leti svojega življenja.

Druge tri otroke so v četrtek umaknili iz družine in jih dali v začasno rejništvo. Po inšpekcijskem nadzoru so menjali direktorja lokalnega CSD Branka Medunića, starši pa so po pisanju hrvaških medijev med zaslišanjem pred preiskovalnim sodnikom delno priznali krivdo, zaradi česar je sodnik zanje odredil pripor.

Starše so aretirali zaradi suma zlorabe otroka, državna tožilka Mirela Šmital pa je na izredni tiskovni konferenci potrdila, da bodo mamo obtožili povzročitve hudih telesnih poškodb, ki so privedle do smrti, za kar ji grozi od treh do 15 let zapora.