Na prizor iz najhujše nočne more so naleteli zagrebški policisti, ki so v noči na soboto vdrli v stanovanje v tretjem nadstropju vile bloka v zagrebškem naselju Mlinovi. Sedemletna dvojčka, deček in deklica, ter njun štiriletni bratec so eden ob drugem nepremično ležali na kavču v dnevni sobi. Obkrožale so jih njihove najljubše igrače, s katerimi so se še nekaj ur prej brezskrbno igrali, srhljivo sceno opisujejo v časniku Večernji list. Njihov domnevni krvnik, 56-letni oče H. K., avstrijski državljan s stalnim naslovom na Hrvaškem, je nezavesten in v kritičnem stanju ležal nekaj metrov stran v kopalnici. Po pisanju hrvaških medijev naj bi okoli polnoči otroke omamil s tabletami in zdravili, a jih je na neki točki – morebiti se je kateri od njih iz omame vendarle prebudil – zadavil oziroma zadušil. Na facebooku in instagramu je objavil poslovilno pismo, potem še sam vzel smrtonosni koktajl tablet, a mu je samomor spodletel. Policisti, ki jih je zaradi njegovega zapisa na spletu okoli druge ure ponoči poklical eden njegovih prijateljev, so mu rešili življenje. Trupla otrok so odpeljali na obdukcijo, a prvotna ni podala natančnih vzrokov njihovih smrti, njega v bolnišnico, kjer naj bi bil v stabilnem stanju in buden, a pod stalnim policijskim nadzorom. Pomoč zdravnikov in psihologov bodo potrebovali tudi preiskovalci in kriminalisti, saj jih bodo srhljivi prizori zagotovo še dolgo spremljali.

Poslovil se je na spletu

V zagrebški policiji so potrdili najdbo treh trupel otrok in moškega, ki je bil ob prihodu reševalcev v kritičnem stanju, a vendarle živ. Na žrtvah so bili vidni znaki nasilne smrti. Na tem naslovu v preteklosti niso posredovali zaradi morebitnih prijav družinskega nasilja, več uradnih informacij pa bodo javnosti posredovali po zaključeni obdukciji žrtev in pogovoru z osumljencem. Mama je otroke v petek pustila pri nekdanjem možu, da bi z njim preživeli konec tedna, sama pa se je službeno odpravila v Dubrovnik, piše Jutarnji list. Kaj točno se je dogajalo v sledečih urah, ve samo osumljeni, ki se je od sveta poslovil z zapisom na internetu. »Zbogom vsem!« je zapisal v angleščini. »Grem, ker ne morem več. Ljubezen mojega življenja me je zapustila, ker je bila moja nekdanja žena zelo grda do nje, in ker nimam nič denarja. V zadnjem letu in pol sem skušal dobiti delo, pri čemer mi niso hoteli pomagati niti moji bratje iz lože prostozidarjev. Na koncu mi sploh niso več dvigovali telefona. Na pomoč so mi priskočili samo najboljša prijatelja in brat. Toda zdaj sem na koncu. Zbogom!« je zapisal. Objava danes ni več na voljo. Očitno jo je nekdo izbrisal.

Kot finančni svetovalec z magisterijem je imel osumljeni lastno podjetje, s katerim naj bi sodeloval z več hrvaškimi bankami. V javnost počasi curljajo informacije njegovih prijateljev in znancev, ki pravijo, da je H. K. zadnji dve leti zajela globoka depresija. Zdravniki zdaj ugotavljajo, ali je morebiti v tem času jemal kakšne antidepresive ali druge tablete za lajšanje duševnih težav, kar sicer še vedno ne bo dalo nikakršnega odgovora na vprašanje, ki si ga zadnja dva dni postavljajo vsi. Zakaj?

»Vzeti življenje lastnim otrokom zaradi ljubosumja, ega ali maščevanja ženi, je nekaj najostudnejšega, kar lahko oseba stori,« je bil nad nepredstavljivim dejanjem zgrožen eden od sosedov. Drugi s solzami v očeh se z njim strinja: »Česa so krivi otroci? In ne morem si predstavljati, kaj sedaj preživlja njihova mama, ki jih je varstvu pustila pravemu psihopatu.« Spet tretji je za Jutarnji list razlagal, kako je osumljeni veliko časa preživel na balkonu, kjer je verižno kadil. Bil je tih, otroci pa živahni, veseli. Tudi zadnji dan. Nič nenavadnega ni bilo za opaziti. »Bil je malo drugačen oče, v park in na sprehod z njimi je šel v obleki in kravati, potem pa jih je kregal, če so ga zamazali. Videti je bilo, da se dobro razumejo, da je živel za te otroke, ko jih je imel pri sebi,« je njihov odnos opisala soseda. Šokiran nad novico je bil tudi osumljenčev poslovni partner in prijatelj. »Nedolgo tega sem bil pri njih na obisku. Otroci so na balkonu uživali v bazenu, on je pekel na žaru. Zanje je bil superman, vzor, Bog,« je bil jasen, a globoko pretresen.

Grozi mu 50 let zapora

Odgovorov nimajo niti psihiatri, ki so za hrvaške medije govorilo o hipotetičnih primerih. O dotičnem zaradi premalo podatkov kakopak ne morejo. Vajeni vsega hudega so tudi sami zgroženi nad okrutnostjo zločina, a je tako hitro nemogoče govoriti o razlogih, zakaj bi starš umoril svoje otroke. »Čeprav mnogi menijo, da za najhujšimi zločini stoji huda duševna bolezen, to ni res. Za tako nerazumne, grozljive odločitve niso vedno krivi depresija, shizofrenija ali kakšna paranoidna psihoza,« je za medije pojasnila vodja psihiatrične bolnišnice Vrapče Petrana Brečič. Imajo pa v podobnih situacijah storilci mnogokrat osebnostne motnje, ki jih tudi njihovi najbližji nikoli ne zaznajo. »Na neki točki taka oseba 'eksplodira'. Samo podrobna analiza posameznikovega življenja in vedenja pa lahko pokaže, kaj ga je do tega prignalo in kakšen je bil sprožilec,« še pravi vodja psihiatrične bolnišnice. Tako hudih primerov je res malo, ker pa nikoli niso napovedani, jih je skoraj nemogoče preprečiti.

Ko bodo osumljenca izpustili iz bolnišnice, po nekaterih neuradnih informacijah hrvaških medijev bi se to lahko zgodilo že jutri, ga bo policija najverjetneje aretirala zaradi umora v posebnih okoliščinah, denimo iz morilske sle, brezobzirnega maščevanja ali kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Po 111. členu kazenskega zakonika je za umor predpisana najvišja kazen 40 let zapora, lahko pa se izreče tudi 50-letna kazen, če bi skupen seštevek posameznih kaznivih dejanj presegel 40 let. Otroke naj bi pokopali v kraju Neum v BiH, kamor naj bi se k svojim staršem zatekla mama otrok.