V bližini ledenika Knik na Aljaski je v soboto proti večeru strmoglavil helikopter s šestimi osebami na krovu, nesrečo je preživela le ena od njih. Med žrtvami je bil tudi 56-letni češki milijarder Petr Kellner. Vzrok tragedije ni znan, nacionalni odbor za varnost v prometu pa je že zagnal preiskavo. »Novica je pretresla naše osebje in vso skupnost. To je najbolj tragična nesreča v naši sedemnajstletni zgodovini,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedalo osebje koče, v kateri so bili ponesrečenci nastanjeni. Poleg Kellnerja so v strmoglavljenju življenje izgubili še en češki državljan in trije Američani – vodnika v koči in pilot helikopterja, poroča New York Times. Ledenik Knik je zaradi imenitnih razgledov in možnosti planinarjenja priljubljena turistična točka, a tudi nevarna, na kar kaže zgodovina različnih letalskih in tudi drugih nesreč. Po poročanju tujih medijev se je druščina s češkim milijarderjem na čelu v soboto odpravila na helismučanje, ekstremno vrsto športa, ki vključuje smučanje ali deskanje na snegu zunaj proge, adrenalinske navdušence pa na startu odloži helikopter. Šport je na Aljaski izjemno priljubljen že desetletja, podobno tudi v Švici. Umrli v sobotni nesreči naj bi vsi bili izkušeni helismučarji.

Češki milijarder je z 18 milijardami ameriških dolarjev, na kolikor je njegovo premoženje ocenila revija Forbes, veljal za najbogatejšega Čeha, enega najpremožnejših Evropejcev ter 68. najbogatejšega zemljana. »Njegovo poslovno življenje sta zaznamovali neverjetna delovna etika in kreativnost, njegovo zasebno življenje pa pripada njegovi družini. Pogrebna slovesnost bo potekala v ožjem družinskem krogu. Medije prosimo, da spoštujejo zasebnost družine Kellner v teh težkih časih,« so sporočili iz investicijske skupine PPF, katere lastnik je bil Kellner. Skupina je lani jeseni zaključila prevzem sklada CME, lastnika slovenske medijske družbe Pro Plus, ki izdaja programa Pop TV in Kanal A, pa tudi postaje na Češkem, Slovaškem, v Romuniji in Bolgariji. Zaradi prevzema te evropske medijske korporacije so bili mnogi zaskrbljeni, da bi mediji pod njegovim okriljem izgubili neodvisnost, a je sam zagotovil, da se to ne bo zgodilo. Pred tem pa je imel Kellner v lasti tudi spletnega trgovca Mimovrste. Kdo bo zdaj vodil njegov imperij, ni znano.

Decembra na Brdu z Janšo

Decembra lani je bil na obisku v Sloveniji, na Brdu pri Kranju naj bi se sestal s predstavniki naše vlade, v prvi vrsti s premierjem Janezom Janšo. Kot smo že poročali, vsebina pogovorov ni znana. Je pa spletni portal Necenzurirano takrat pisal, da se je Janša že nekaj časa želel sestati s Kellnerjem, kar v diplomatskih krogih ni bila nikakršna skrivnost. Družinsko je povezan tudi z lastnikom češkega EP Holdinga, ki vstopa v strateško partnerstvo z družbo SŽ - Tovorni promet. Lastnik EP Holdinga je namreč poslovnež Daniel Kretinsky, poročen s hčerjo Petra Kellnerja. EP Holding sta leta 2009 ustanovila PPF Holding in družba J&T Group, s katero naj bi bila vrsto let tesno poslovno povezana tako Kellner kot Kretinsky. Družba J&T Group je tudi lastnica dobrih trinajstih odstotkov Petrola. Zadnja leta je imel vse več moči tudi v politiki. Na njegovo smrt so se odzvali v kabinetu češkega predsednika Miloša Zemana. Ta je pokojnega milijarderja zaradi njegovih gospodarskih uspehov zelo cenil. Kellner je leta 2014 sodeloval pri srečanju Zemana s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Kellner je svojo več kot uspešno poslovno pot začel kot prodajalec fotokopirnih strojev in pisarniških izdelkov, na začetku 90. let, pet let po diplomi na praški ekonomski fakulteti, pa s še dvema partnerjema ustanovil privatizacijski sklad PPF, ki ga je v nebo ponesla certifikatska privatizacija. Prva opaznejša zmaga je bila prevzem vodilne zavarovalnice Česká pojišťovna. Sklad je danes ena najpomembnejših čeških investicijskih skupin, ki ima v lasti zavarovalnice, banke, medije, telekomunikacijska, energetska in nepremičninska podjetja v več kot dvajsetih državah, skupaj pa zaposluje okoli 94.000 ljudi. Med epidemijo covida-19 je Češki donirala več milijonov zaščitnih mask pa tudi respiratorjev in testov. Če se je le dalo, se Kellner v javnosti ni pojavljal, bil je poročen in oče štirih otrok. So pa vsi vedeli, da obožuje sneg in smučanje. V enem od letnih poročil PPF je bila celo objavljena fotografija, kako deska na snegu. tak, id, agencije