Szilard Demeter, vodja projekta, ki ga je predsednik madžarske vlade Viktor Orban leta 2019 imenoval za kulturnega komisarja, je dejal, da si želijo z načrtovanim vložkom dvigniti kakovost madžarske pop in rock glasbe, hkrati pa tudi graditi narodno identiteto, je povzela AFP.

»Glasba lahko predstavi razlike v madžarskem karakterju, viziji in zgodovinski izkušnji,« je pojasnil Demeter po lanski predstavitvi osnutka načrta. Dodal je, da načrt morda ni najbolj razumljiv, če se nanj gleda z zahodnoevropskega vidika. A ravno zato je lahko po njegovih besedah »vznemirljiv in eksotičen«.

Kritiki madžarske vlade pa so izrazili bojazen, da glasbena reforma odpira novo fronto v že zaostrujoči kulturni vojni. Orban je že leta 2018 napovedal, da so za Madžarsko na vidiku velike spremembe v kulturni in akademski sferi, ki jih sicer v provladnih krogih prepoznavajo kot valilnice liberalizma. Vse odtlej je vlada poostrila nadzor nad prizorišči in univerzami, zagnana pa je bila tudi kampanja proti skupnosti LGBT. Madžarska je denimo sprejela zakon, ki je bil uperjen proti Srednjeevropski univerzi filantropa Georgea Sorosa. Srednjeevropska univerza se je bila leta 2019 primorana preseliti na Dunaj.

Orbanu naklonjeni Demeter, ki v Budimpešti vodi tudi prestižni leposlovni muzej, je potrdil, da na Madžarskem poteka kulturni boj, a zanj je v ospredju tega boja vprašanje, ali bo madžarska kultura sploh še obstajala čez 100 let. Zato se zavzema za krepitev narodne identitete s pomočjo narodne kulture.

Čeprav je Demeter v nekem intervjuju dejal, da nima rad pop glasbenikov, ki pljuvajo čez politiko, saj naj bi to razdvajalo občinstvo, je za AFP dejal, da za vključitev v glasbeno reformo politično prepričanje ne bo ovira, pomembna bo kakovost. »Raznolikost je bistvo madžarske kulturne moči, tako kot je raznolikost med narodnimi kulturami bistvo moči Evrope,« je dejal.

Cenzurirani glasbeniki

A kot je dejal pevec punk skupine Hétköznapi Csalódások (Vsakodnevna razočaranja) Ferenc Megyeri, madžarska vlada že zdaj cenzurira glasbenike. Skupina je izdala kritične skladbe z naslovi Viktor, Absurdistan in Soros. Omenjene pesmi so bile oktobra lani izrezane iz spletnega prenosa njihovega koncerta, financiranega s strani vlade. Megyerija so organizatorji naprosili tudi, naj sleče majico, na kateri je pisalo Soros. »Ker sem odklonil, so se nato med prenosom osredotočili na moj obraz,« je še dejal glasbenik.

Večkrat nagrajeni tekstopisec Zoltan Czutor pa je dejal, da bi s sredstvi, predvidenimi za reformo, sicer lahko naredili marsikaj dobrega, denimo za glasbeno izobrazbo otrok, a je ob tem izrazil bojazen pred indoktrinacijo. Dejal je, da se izvajalci v svojih delih že zdaj izogibajo političnim temam, ker se bojijo, da jih ne bodo vabili na koncerte in njihovih skladb vrteli po radiu. sta