Kot je na seji spomnila generalna sekretarka v uradu predsednika republike Nataša Kovač, je Žumerjeva v preteklosti že delovala kot svetovalka guvernerja na Banki Slovenije, trenutno pa pri Evropski centralni banki kot glavna ekonomistka koordinira in usklajuje delo in stališča na področju posameznih držav. Po presoji kandidatur in stališč poslanskih skupin je, kot je dejala, mogoče oceniti, da kandidatka uživa zadostno podporo med poslanskimi skupinami za izvolitev v svet Banke Slovenije.

Žumerjevo odlikujejo 20-letne delovne izkušnje v centralnem bančništvu, tako na ECB kot Banki Slovenije. »Pridobila je obširne izkušnje na področju mednarodnega sodelovanja, ki so obogatile njeno širše razumevanje ekonomskih politikih. Odlikujejo jo trdo delo, strokovnost in neodvisnost,« je izpostavila Kovačeva.

Žumrova stavi na sodelovanje in transparentnost

Na torkovi javni predstavitvi je kandidatka med svojimi cilji izpostavila sodelovanje, transparentnost in strokovno delovanje. Opozorila je na pomen okrepitve pozicije in prepoznavnosti Banke Slovenije znotraj evro sistema, ter na potrebo po prilagajanju spreminjajočemu se makroekonomskemu in institucionalnemu okolju. Izpostavila je izzive, kot so globalizacija, digitalizacija in podnebne spremembe, še naprej je evrsko območje tudi v postopku nadaljnje integracije.

Predsednik republike Borut Pahor je predlog za imenovanjeŽumrovena položaj viceguvernerke poslal v ponedeljek, potem ko je na podlagi pogovorov s poslanskimi skupinami ugotovil, da bi lahko dobila potrebnih 46 glasov poslancev. Oktobra lani je Pahor DZ v potrditev za ta položaj že predlagal vodjo analitsko-raziskovalnega centra na Banki Slovenije Arjano Brezigar Masten, ki pa med poslanci na koncu ni dobila potrebne večine.

Če bo Žumrova potrjena, bo v svetu centralne banke nasledila Marka Bošnjaka, ki je konec maja lani uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Na tajnem glasovanju v DZ bo njeno imenovanje moralo potrditi vsaj 46 poslancev.

Podpora tudi za Čadeževo in Kmecla

Široko podporo imenovanju je dobila tudi kandidatka za direktorico Agencije za trg vrednostnih papirjev Anka Čadež, ki jo na to mesto predlaga vlada. Čadeževa, univerzitetna diplomirana pravnica, je bila v preteklosti zaposlena na agenciji, kjer je bila med drugim tudi namestnica direktorja in v. d. direktorja ter je vodila sektor kapitalskega trga.

Mandatno-volilna komisija je danes prižgala zeleno luč tudi predlogu, da se na mesto vrhovnega sodnika imenuje Andrej Kmecl. Predlog je podprlo 11 članov komisije, nihče ni bil proti. Predsednik sodnega sveta Erik Kerševan je pojasnil, da je Kmecl dolgoleten uspešen in nadpovprečen sodnik, ki kaže svojo širino tudi z objavami na različnih akademskih področjih. Poleg tega je komisija danes določila kandidacijski postopek za imenovanje članov Sveta za elektronske komunikacije RS.