Pahor je po posvetu z vodji poslanskih skupin v DZ v začetku marca sporočil, da bo za viceguvernerko Banke Slovenije predlagal Žumrovo, če bo po dodatnih neformalnih posvetih ugotovil, da uživa zadostno podporo. »Kandidatka izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče tudi sklepati, da uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev,« so iz njegovega urada sporočili danes.

Žumrova se bo sicer še pred odločanjem v državnem zboru predstavila javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači v torek. Kot so navedli v Pahorjevem uradu, javne predstavitve prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati omogočajo, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči državni zbor ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije je sicer konec lanskega leta Pahor prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Žumrova.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja lani uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja. Oktobra lani je Pahor DZ v potrditev že predlagal Brezigar Mastenovo, ki pa ni dobila potrebne večine.