Odgovorni urednik Nove Gazete Dmitrij Muratov je v sporočilu za javnost pojasnil, da je bil v jutranjih urah izveden kemični napad na stavbo, v kateri domuje uredništvo časnika. Dodal je, da organi pregona preiskujejo »snov, razlito pred vhodom«, ki je imela zelo močan in oster vonj.

Muratov ni izrecno navedel, kdo bi lahko bil za napadom, a je dejal, da so davi tri nevladne organizacije prav na podlagi prispevkov Nove Gazete napovedale tožbo proti ruski paravojaški skupini Wagner zaradi mučenja in umorov zapornikov v Siriji.

Novinar Nove Gazete Denis Korotkov je v preteklosti objavil vrsto člankov o skupini Wagner, za katero velja, da ima povezave s Kremljem, doslej pa je delovala v konfliktih v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini.

Nova Gazeta, ki so jo ustanovili leta 1993, je v preteklosti že bila tarča številnih napadov na svoje prostore in tudi novinarje.

Leta 2006 so v stanovanjskem bloku, kjer je živela, ustrelili eno najvidnejših novinark časnika Ano Politkovsko, ki je preiskovala ruskega predsednika Vladimirja Putina in taktiko Kremlja v Čečeniji.

Leta 2017 je bila po več napadih, med drugim so zažgali njen avto in skozi okno njene hiše vrgli kemikalijo, Rusijo prisiljena zapustiti kolumnistka Nove Gazete Julija Latjinina.

Leta 2018 sta se pred uredništvom časnika pojavila nagrobni venec ter odrezana kozja glava s sporočilom: »Za odgovornega urednika. Pozdravi tebi in Korotkovu!«.