Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek napovedal, da bo v naslednjih 24 do 48 urah sporočil pomembno odločitev glede ameriškega odziva. Opozoril je, da bo Damask plačal visoko ceno za napad v Dumi, za katerega sicer še ni neodvisno potrjeno, da je bilo uporabljeno kemično orožje.

Trump je imel v ponedeljek srečanje kabineta v Beli hiši, sestal se je tudi z najvišjimi vojaškimi predstavniki. »Imamo veliko vojaških možnosti in kmalu vam bomo sporočili... verjetno po dejanju,« je povedal novinarjem po poročanju AFP.

O zaostrovanju položaja je v ponedeljek na izredni seji razpravljal Varnostni svet ZN. ZDA so oblikovale osnutek resolucije, s katero bi uvedli preiskavo domnevnih kemičnih napadov, kar pa Rusija zavrača.

Rusija: Ameriška akcija bi bila zelo nevarna

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na zasedanju VS ZN posvaril, da bi bila ameriška vojaška akcija v Siriji »zelo zelo nevarna«. Ameriška veleposlanica pri ZN Nicki Haley pa je vztrajala, da »mora svet videti pravičen odgovor«.

Ameriški predstavniki si prizadevajo, da bi VS še danes glasoval o osnutku resolucije o začetku preiskave domnevnega kemičnega napada. V tem primeru sicer grozi, da bo Rusija uporabila veto.

V sobotnem napadu naj bi helikopter odvrgel bombo s kemičnim orožjem nad mestom Duma. Umrlo je najmanj 48 ljudi, okoli tisoč pa je poškodovanih.