Danes dopoldne je evropski parlament uradno sporočil, da je v ponedeljek na razširjeni seji izglasoval odvzem poslanske imunitete trem vplivnim nacionalističnim katalonskim politikom, ki so bili leta 2019 izvoljeni za evroposlance. Za odvzem imunitete bivšemu katalonskemu predsedniku Carlesu Puigdemontu je glasovalo 400 od 705 poslancev, proti jih je bilo 248. Rezultat glasovanja o bivšemu katalonskem zdravstvenem ministru Toniju Cominu in bivši katalonski ministrici za izobraževanje Clari Ponsati je bil 404 proti 247, drugi so se vzdržali. Za odvzem imunitete so glasovali člani Evropske ljudske stranke (EPP), Prenovimo Evropo (RE), Evropski konservativci in reformisti (ECR) pa tudi skupina socialdemokratov (S&D).

Špansko vrhovno sodišče lahko zdaj obnovi evropski nalog za prijetje in predajo za vse tri katalonske politike, ki so v tujini poiskali zatočišče pred španskim kazenskim pregonom zaradi poskusa razglasitve osamosvojitve Katalonije oktobra 2017. Španija je zahtevo za odvzem njihove imunitete naslovila na evropski parlament pred več kot letom dni, postopek pa se je zavlekel zaradi pandemije covida-19.

Belgija enkrat že zavrnila izročitev

Take prošnje niso redkost, preučuje pa jih 25-članski odbor za pravne zadeve evropskega parlamenta, ki ga zdaj vodi španski evroposlanec Adrian Vazquez, sicer član španske desnosredinske stranke Ciudadanos. Postopek vodi posebni poročevalec, v tem primer je bil to bolgarski evroposlanec Angel Dzhambazki iz skrajne desnice. Februarja je odbor sprejel stališče, da je španska zahteva upravičena, rekoč, da niso našli dokazov o tem, da je španska zahteva namenjena političnemu pregonu, ampak samo sodnemu postopku. To je bila podlaga za ponedeljkovo glasovanje v evropskem parlamentu.

Puigdemont, Comin in Posantijeva niso izgubili statusa evroposlanca, temveč je evropski parlament z odvzemom imunitete le uradno privolil, da jih lahko Španija preiskuje oziroma sproži proti njim kazenski postopek. Španski preiskovalni sodnik Pablo Llarena lahko tako vnovič vloži postopek za izročitev, ki so ga prej v primeru Puigdemonta in Comina zamrznili v Belgiji, v primeru Posantijeve pa na Škotskem takoj po njihovi izvolitvi v evropski parlament.

V Belgiji bo o izročitvi odločil sodnik Jan Coopens, ki je v primeru nekdanjega katalonskega ministra za kulturo Lluisa Puiga zavrnil španski evropski nalog za prijem in predajo. Puiga, ki sicer ni evroposlanec, špansko vrhovno sodišče obravnava za malverzacijo javnih sredstev. Belgijski sodnik je njegovo izročitev zavrnil z obrazložitvijo, da špansko vrhovno sodišče ni pristojno za tovrstna kazniva dejanja. Španija se je nato pritožila, a je belgijsko višje sodišče januarja letos potrdilo Coopensovo razsodbo. Primer pomeni močan pravni precedens, na katerega se sklicujejo Puigdemont in Comin v Bruslju ter Posantijeva v Edinburgu.

Politični pregon ali trdnost španske pravne države?

Puigdemont je na današnji tiskovni konferenci napovedal pritožbo pri sodišču EU, ker meni, da gre za politično preganjanje in da špansko vrhovno sodišče ni pristojno za njihov primer, odbor evropskega parlamenta za pravne zadeve pa da ni ravnal v skladu s pravili, ko je določil le enega poročevalca za vse tri namesto za vsakega enega. Poudaril je, da je 42 odstotkov evropskih poslancev glasovalo proti odvzemu imunitete in s tem izrazilo nezaupanje do Španije. »Politično so dosegli, kar so hoteli, ampak za kakšno ceno,« se je vprašal. »Mi smo izgubili imuniteto, evropski parlament pa je izgubil mnogo več in posledično tudi evropska demokracija.« Španska ministrica za zunanje zadeve Arancha Gonzalez Laya je odgovorila, da odločitev evropskega parlamenta kaže na trdnost španske pravne države in da se mora katalonska problematika reševati v Španiji in ne v Evropi.