Zdaj že bivši predsednik Katalonije Quim Torra (56) je na špansko ustavno sodišče danes vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, potem ko je vrhovno sodišče v ponedeljek potrdilo lansko sodbo Torri, da poldrugo leto ne sme opravljati javnih funkcij in da mora plačati globo 30.000 evrov zaradi kaznivega dejanja neposlušnosti. Z odločitvijo vrhovnega sodišča mu je samodejno prenehal mandat 131. predsednika Katalonije.

Torra na ustavnem sodišču najprej zahteva, da začasno zadrži izvajanje kazni in da torej ostane predsednik Katalonije, nato pa odloči o vsebini pritožbe, da so mu med postopkom kršili temeljne pravice. Ustavno sodišče je sporočilo, da bo Torrovo zahtevo obravnavalo na izredni seji prihodnji torek. Po splošnem prepričanju je malo možnosti, da bi z njo uspel, a je ta korak pogoj, da se lahko obrne na evropsko sodišče za človekove pravice, saj mora prej izčrpati vsa pravna sredstva v domači državi.

Sodišče določilo začasnega voditelja Katalonije

Vrhovno sodišče je v ponedeljek sporočilo, da je kazen Torri, ki mu jo je lani naložilo katalonsko višje sodišče, upravičena, ker je med predvolilno kampanjo aprila 2019 »večkrat in trmasto vztrajal pri nespoštovanju odloka osrednje volilne komisije« in z vladne palače ni odstranil simbolov in transparentov z napisi v podporo političnim zapornikom, s čimer je kršil nevtralnost, ki jo volilna komisija zahteva od javne administracije, je zapisano v obrazložitvi sodnega senata, ki je pritožbo Torre zavrnil soglasno.

Vrhovno sodišče je hkrati odredilo, da predsedniško funkcijo začasno prevzame podpredsednik katalonske vlade Pere Aragones, član Katalonske republikanske levice (ERC), ki skupaj s Torrovo desno stranko Skupaj za Katalonijo (JxCat) sestavlja sedanjo nacionalistično koalicijsko vlado v Barceloni.

Predsedniku zvezali roke

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana. Obe partnerici v katalonski vladi sta se na tak izid pripravljali in oblikovali sporazum, kako bo Aragones vodil začasno koalicijsko vlado v naslednjih mesecih, saj je Torra trmasto zavračal možnost sklica predčasnih volitev. Po navedbah katalonskih medijev sporazum opredeljuje pristojnosti začasnega predsednika, ki bodo strogo omejene na najnujnejše, predvsem ukrepanje proti pandemiji covida-19, ostale naloge pa bo opravljal v dogovoru s koalicijsko JxCat. Položaja ne bo smel politično izkoriščati, stranki JxCat in ERC pa v tem času ne bosta oblikovali nove vlade, medtem ko opozicija za sestavo nove vlade nima zadostnega števila poslancev. Po predpisanem postopku bo predsednik parlamenta Rogert Torrent iz vrst ERC (in ne začasni predsednik vlade) čez približno 60 dni sklical izredne volitve. Te naj bi bile februarja 2021.

V ponedeljek zvečer so v večjih katalonskih mestih potekali protestni shodi nacionalistov, v Barceloni se jim je pridružil tudi Torra, ki je pred tem iz vladne palače nagovoril javnost z besedami, naj se pripravi na »demokratično, mirno in neposlušno« ločitev od Španije. Pozval je k temu, naj naslednje volitve predstavljajo tudi nov plebiscit, ki bo potrdil izid referenduma o osamosvojitvi iz leta 2017. Iz stranke ERC mu ugovarjajo, da je en izziv dobiti 50 odstotkov, drug pa plebiscit, kar kaže na razlike v strategiji vladnih strank glede osamosvojitve Katalonije.