Priprave v Zrečah se bodo začele v nedeljo, 7. marca, reprezentanca pa bo v popolni zasedbi šele naslednji dan na večernem treningu. Razlog so klubske obveznosti igralcev v tujini, kar še posebej velja za Jureta Dolenca in Blaža Janca (Barcelona), ki ju ob koncu tedna čaka sklepni turnir španskega pokala v Madridu. Selektor Ljubomir Vranješ ni naredil velikih sprememb v igralskem kadru: za tokratni reprezentančni akciji je spet vpoklical Gašperja Marguča (Veszprem) in Gregorja Potočnika (Trimo), klasični »novinec« pa je nekdanji odlični rokometaš in reprezentant Jure Natek, ki je okrepil štab izbrane vrste kot strokovni sodelavec.

Vranješ, ki je bil teden dni v Sloveniji ter obiskoval klube, igralce, trenerje in druge, bo reprezentanco prvič po januarskem SP v Egiptu vodil v torek proti Poljski v Zlatorogu v kvalifikacijah za EP 2022 na Madžarskem in Slovaškem. Tekma bi morala biti že novembra lani, a je bila preložena zaradi koronavirusa v taboru gostov: pet igralcev je bilo okuženih, še enajst jih je moralo v karanteno. Zaradi koronavirusa je bila preložena tudi tekma Turčija – Slovenija, tako da so Slovenci doslej igrali le dvakrat z Nizozemsko: v Almareju visoko zmagali (34:23), v Celju le remizirali (27:27).

Kastelic in Vujović na čakanju

»S formo reprezentantov sem zelo zadovoljen. To je še posebej pomembno, ker bomo imeli pred tekmo s Poljsko le en trening v popolni zasedbi,« pravi selektor Ljubomir Vranješ, ki se je tokrat odločil samo za dva vratarja (Klemen Ferlin, Urban Lesjak), medtem ko sta Urh Kastelic in Miljan Vujović ostala na čakanju. Šved srbskih korenin ni razmišljal o tem, da bi imel »kombinirano« reprezentanco, v kateri bi del igralcev nastopil le proti Poljski, del pa samo na kvalifikacijah v Berlinu. »Tekma s Poljsko je preveč pomembna, da bi jo izkoristili le za kombiniranje in trening. Seveda pa že imam načrt, na osnovi katerega bo vsak igralec dobil svojo natančno določeno vlogo in odgovornost na igrišču, da ne bi prihajalo do nesporazumov. Načrta še ne bom javno razkril, o njem se moram najprej pogovoriti z igralci.«

Če obračun s Poljaki ne bo služil zgolj kot trening, pa bo odlična generalka za olimpijske kvalifikacije v Berlinu, kamor bodo Slovenci odpotovali naslednji četrtek. Slovenija se bo skušala še četrtič uvrstiti na OI (pred tem Sydney 2000, Atene 2004, Rio de Janeiro 2016), v boju za napredovanje pa bodo njeni tekmeci Alžirija, gostiteljica Nemčija ter aktualna svetovna podprvakinja iz Egipta ter Vranješeva domovina Švedska. »Razpored naših tekem je dober, moti le to, da je med posameznimi tekmami manj kot 24 ur razlike. Naš cilj je jasen – želimo se uvrstiti na igre, zato bomo naredili vse, da bomo v Berlinu dobro pripravljeni rokometno, taktično-tehnično, telesno in duševno. Odigrati tri težke tekme v treh dneh je zelo zahtevno,« se zaveda Vranješ.

Turnirja še v Črni gori in Franciji

Švedska (drugo mesto na SP 2021 v Egiptu), Slovenija (deveto), Nemčija (12.) in Alžirija (22.): to je kvartet, ki se bo v berlinski dvorani Max Schmeling – skoraj zagotovo brez gledalcev – potegoval za dve olimpijski vozovnici za Tokio. »Alžirija je dobra reprezentanca, zato ne moremo kar vnaprej reči, da jo bomo zlahka premagali. Že proti njej moramo imeti 100-odstoten pristop in odnos do igre, česar na nekaterih tekmah na nedavnem SP nismo imeli. Nemčija bo doma okrepljena z nekaterimi nosilci igre, ki so manjkali v Egiptu (Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold…), letošnje svetovno srebro Švedske dovolj pove o njeni kakovosti, pri čemer pa je naša prednost v tem, da jo zelo dobro poznam. Če želimo na OI, moramo zmagati na vseh treh tekmah. Tudi če premagamo Alžirce in Nemce, je pomembno ugnati tudi Švede, saj bi potem prišli v vsaj na papirju lažjo skupino v Tokiu,« opozarja selektor Vranješ.

Poleg kvalifikacijskega turnirja v Berlinu bodo boji za po dva olimpijska potnika med 12. in 14. marcem še v Črni gori in Franciji. Prvega bi morala gostiti Norveška, vendar so tamkajšnje oblasti zaradi zaostritve protikoronskih ukrepov odpovedale vse športne prireditve, tako da bo načrtovana četverica (Norveška, Brazilija, Čile, Južna Koreja) namesto v Trondheimu igrala v Podgorici. Francozi so ostali gostitelji turnirja v Montpellieru, njihovi tekmeci pa bodo Hrvati, Tunizijci in Portugalci.