Srbska škofovska konferenca, kot bi lahko rekli Svetemu arhirejskemu zboru, je za novega patriarha Srbske pravoslavne cerkve (SPC) izvolila 59-letnega Porfirija. Dosedanji zagrebško-ljubljanski metropolit je torej postal vodja SPC, ki je v veliki meri samostojna in dejavna med Srbi na vseh kontinentih sveta. V sami Srbiji se je 85 odstotkov prebivalcev opredelilo za pripadnike SPC.

Kdo bo patriarh, odloči žreb med tremi finalisti, ki jih na tajnem glasovanju izvoli 39 srbskih pravoslavnih škofov. Tak postopek so uvedli pred več kot petdesetimi leti, da bi preprečili politične vplive. Zdaj je torej »božja volja« odločila, da to postane Porfirij, ki se je kot Prvoslav Perić rodil v Vojvodini leta 1961. Postal je menih in duhovnik, pozneje pa je doktoriral v Atenah s tezo Možnost spoznanja Boga pri Pavlu. Zatem se je izkazal pri vključevanju nekdanjih odvisnikov v vsakodnevno življenje. V letih 2010–2011 je bil odgovoren za SPC v srbski vojski.

Leta 2014 je postal zagrebško-ljubljanski metropolit. Tedaj je za Radio Slovenija dejal, da se je kot 20-letni vojak odločil za redovništvo »iz ljubezni do boga, ki je ni mogoče razumsko pojasniti, kot to velja za ljubezen med fantom in dekletom«. V naslednjih letih je bil zelo dejaven in prisoten v Sloveniji.

Reševanje spora z makedonsko cerkvijo

Pri novem patriarhu je pomembno vprašanje predvsem, ali bo moderniziral SPC ali pa bo podobno kot predhodniki spodbujal srbski nacionalizem. Skoraj gotovo bo še naprej nasprotoval priznanju kosovske neodvisnosti. Zanimivo bo tudi videti, ali bo enako kot njegov predhodnik podpiral oblast predsednika Aleksandra Vučića, ki ga je ob zgražanju večjega dela SPC med pandemijo ostro kritiziral düsseldorfski metropolit Nemčije Grigorij, med drugim z očitkom, da ne dovoli svobode medijem in da daje denar namesto za bolnišnice za gradnjo beograjske cerkve sv. Save. Zlasti pa se bo moral novi patriarh ukvarjati z odnosom do pravoslavne cerkve v Severni Makedoniji. Ta se je ob Titovi podpori osamosvojila leta 1967, SPC pa nikoli ni priznala njene samostojnosti.

Porfirij je 46. naslednik svetega Save, ki velja za ustanovitelja SPC. Prvega patriarha so Srbi dobili v času carja Dušana Silnega (1308–1355). Turška osvojitev Srbije v 15. stoletju je pomenila konec patriarhata. Stoletje pozneje ga je obnovil znameniti janičar iz Višegrada in veliki vezir Mehmed paša Sokolović. Srbski patriarhi s sedežem na Kosovu so v času turškega jarma vodili srbski narod tudi v upiranju. Sultan je zato leta 1766 ukinil patriarhat SPC, znova je bil obnovljen leta 1920. Leta 1937 je patriarh Varnava najprej z nasprotovanjem, potem pa s svojo nepričakovano smrtjo onemogočil konkordat med Jugoslavijo in Vatikanom. Njegov naslednik Gavrilo pa je imel pomembno vlogo pri podpiranju državnega udara 27. marca 1941.

V teh dneh je bilo treba pohiteti z izbiro, saj je sedež patriarha lahko prazen samo tri mesece. Prejšnji poglavar SPC Irinej je umrl 20. novembra. Konec oktobra se je namreč okužil s koronavirusom na pogrebu črnogorskega metropolita Amfilohija, za katerega je bil prav tako usoden covid-19.