Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je danes na tedenski novinarski konferenci dejal, da je bila madžarska vlada zaradi počasnosti Bruslja prisiljena najti svoje lastne vire za cepiva proti covidu-19, ker se množično cepljenje v EU še ni začelo zaradi zamud Evropske komisije.

Povedal je, da se vlada pogovarja z vsemi potencialnimi dobavitelji, vključno s Kitajsko in Rusijo. Zagotovil je, da bodo kupili samo cepiva, s katerimi so cepili več milijonov ljudi in za katera bodo madžarske oblasti ugotovile, da so varna in učinkovita, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Evropsko agencijo za zdravila (Ema) je kritiziral zaradi počasnosti pri izdaji začasnih dovoljenj za promet s cepivi proti covidu-19. Ema je doslej za promet v EU odobrila dve cepivi – Pfizerja in BioNTecha ter Moderne – odločitev o dovoljenju za cepivo AstraZenece pa naj bi sprejela do 29. januarja.

Zaloge cepiva v EU po mnenju Madžarske očitno nezadostne

Gulyas je dejal, da je Madžarska, ki ima 9,8 milijona prebivalcev, od konca decembra prejela okoli 330.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Povedal je, da so madžarske oblasti že izdale začasno dovoljenje za uporabo cepiva AstraZenece. Če bo to storila tudi Ema, se bo na Madžarskem lahko začelo cepljenje, je dodal.

Povedal je še, da so dovoljenje za začasno uporabo že izdali tudi za rusko cepivo Sputnik V. O tem se danes v Moskvi pogovarja zunanji minister Peter Szijjarto. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP mora Sputnik V dobiti še dovoljenje madžarskih zdravstvenih oblasti, tako da ni znano, kdaj bi z njim lahko začeli cepljenje.

Po njegovih besedah je madžarska vlada podpisala tudi dogovor, na podlagi katerega bo lahko takoj dobila milijon odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm, spomnil pa, da tega cepiva madžarske oblasti še niso odobrile.

Po pravilih Eme sicer lahko nacionalni regulatorji v nujnih primerih izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv, poroča AFP.

Gulyas je še ocenil, da so zaloge cepiva v EU očitno nezadostne, medtem ko množično cepljenje že izvajajo v Izraelu, ZDA, Veliki Britaniji in več arabskih državah.

Povedal je še, da bodo državljane pred cepljenjem proti covidu-19 vprašali, katero cepivo želijo. Če ne bo na voljo, bodo morali počakati, da ga nabavijo. Vsi, ki se bodo cepili ali pa preboleli covid-19, bodo verjetno od sredine februarja dobili potrdila v obliki plastičnih kartic.

Menil je še, da bo glede na zamude pri dobavi cepiv proti covidu-19 v EU mogoče doseči njene cilje glede cepljenja 80 odstotkov starejših od 80 let do marca ter 70 odstotkov zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše do poletja samo z alternativnimi viri cepiv.

Na vprašanje, kaj meni o stališčih zdravstvenih strokovnjakov, da bi kitajsko cepivo lahko uporabili samo, če bi ga odobrila Ema, pa je dejal, da »ima Madžarska svoje lastne oblasti in da vlada ne misli, da je dovoljenje evropskih oblasti bolj verodostojno«, poroča MTI.