Antologija pravljic Čudežna dežela je za vsakogar (Wonderland is for everybody) vznemirja madžarsko oblast. Avtor zbirke Boldizsar Nagy želi prek pravljic otroke spodbuditi k sprejemanju drugačnosti in spoštovanju ljudi najrazličnejših ozadij. K večji odprtosti in destigmatizaciji tako med drugimi spodbujajo pravljica o zajčku Tivadarju, ki se je skotil s tremi uhlji, romskem dečku Batbajanu, ki ga mačeha ne mara zaradi temne kože, srni, ki želi postati nekaj drugega, in temnopolti Sneguljčici. Med 17 zgodbami, ki v pozitivni luči prikazujejo predstavnike manjšin (pravljični junaki so denimo Romi in gibalno ovirani ljudje), je tudi peščica pravljic z LGBTQ-tematiko. Prav pravljica o princih, ki se imata rada in se odločita poročiti, je madžarski politični vrh še posebno vznemirila. »Knjiga se prodaja kot zbirka pravljic, tako tudi piše na naslovnici, vendar prikriva dejstvo, da je v njej prikazano vedenje, ki nasprotuje tradicionalnima vlogama spolov,« se glasi uradna izjava madžarske vlade. Od založbe, ki je izdala antologijo, zahteva, da tovrstne knjige opremi z opombo, ki kupca oziroma bralca opozarja na vsebino. Izdajatelj zbirke pravljic je že napovedal tožbo zaradi te neustavne in diskriminatorne odločbe.

Politični pomp razprodal prvo izdajo

Knjiga je precej hude krvi med homofobnimi politiki povzročila že jeseni. Septembra je namreč članica skrajno desnega gibanja Naša domovina na novinarski konferenci besno raztrgala enega od izvodov. Premier Viktor Orban in predsednik stranke Fidesz, ki nikoli ni bila naklonjena kakršni koli drugačnosti, v zadnjem času pa je do LGBTQ-skupnosti že kar sovražna, je ob tem zbirko pravljic označil za »homoseksualno propagando«. Madžarsko sicer vidi kot državo, ki je »izredno strpna do homoseksualcev«. V pogovoru o »provokativni« knjigi na javnem radiu je ob tem opozoril, da glede tega »obstaja meja, ki se je ne sme prestopiti«. In kot vsak pravi homofob dodal: »Pustite otroke pri miru!«

Več kot 1200 psihologov, ki vedo, da seznanjanje otrok z različnimi vrstami družin ne vodi v vsesplošno istospolno usmerjenost, je že jeseni podpisalo peticijo v bran zbirki pravljic. Prva izdaja je bila sicer po vsem pompu, ki so ga zakuhali razburjeni politiki, razprodana kmalu po izidu. Zbirko pravljic je promoviralo tudi več znanih imen iz sveta popkulture. Sedemintridesetletni avtor Boldiszar Nagy, gej romskih korenin, je zadovoljen s podporo, a obenem močno zaskrbljen zaradi čedalje večjega razkola v družbi in naraščajoče homofobije. »Če pogledamo, kaj se je zgodilo na Poljskem ali v Rusiji, to ne obeta nič dobrega. Zelo sem zaskrbljen glede prihodnosti,« je dejal za Reuters. V Rusiji je namreč od leta 2013 v veljavi zakon, ki prepoveduje »promocijo netradicionalnih razmerij« otrokom in mladostnikom.

V primerjavi s Poljsko, kjer je homofobija eden glavnih ideoloških stebrov vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), se Orbanov Fidesz ob sicer močnem promoviranju konservativnih krščanskih vrednot doslej ni tako zelo spotikal ob ideje strpnosti in sprejemanja, a je videti, da se to spreminja. Jeseni je namreč madžarski parlament sprejel ustavni zakon, v katerem so zapisali, da je »mati ženska, oče pa moški«, in s tem istospolno usmerjenim parom onemogočili posvojitve. Z večino je bilo sprejeto tudi dopolnilo, da »Madžarska ščiti identiteto otrokovega spola ob rojstvu«, kar pomeni, da je ukinjeno pravno priznavanje transseksualnih oseb. Krčenje pravic ljudem iz LGBTQ-skupnosti je sicer sovpadlo s škandalom, ki je sledil, ko so madžarskega poslanca v evropskem parlamentu in ustanovnega člana Fidesza Jozsefa Szajerja goloritega zasačili, kako na gejevski orgiji uživa prednosti, ki jih prinaša življenje v gejem in lezbijkam prijaznem Bruslju.