V skritem kraju kapitalizma (Franček Drenovec; *cf, 2020)

Ekonomist Franček Drenovec, tudi avtor knjige Kolaps elite, se v delu V skritem kraju kapitalizma vrača v brskanje po marksistični tradiciji. Loteva se »kritike politične ekonomije« in si z njo odpira poglede v »materialno bazo« družb in v Marxov »skriti kraj produkcije«; sprašuje se, kaj lahko v njem najdemo danes, ko lahko črpamo iz že veliko daljšega časovnega obdobja kapitalizma. Avtor podaja družbeno analizo, ki je veliko zahtevnejša od analiz finančnega sveta, na poljuden način.

Alkoholi (Guillaume Apollinaire; Mladinska knjiga, 2020)

Francoski pesnik in pisatelj Guillaume Apollinaire (1880–1918) je močno vplival na mlade literate, ki so pozneje postali voditelji dadaističnega in nadrealističnega gibanja. V svoji kratki življenjski poti je objavil zgolj dve pesniški zbirki, ob Kaligramih še prelomne Alkohole (1913). Ti veljajo za eno ključnih zbirk zgodnjega 20. stoletja, Apollinaire pa je v njih kot eden prvih spregovoril o tematiki modernega sveta, a je to počel z razdiranjem tradicionalne estetike. Prevod Aleša Bergerja.

Lovim pomladni veter (Ciril Kosmač; Beletrina, 2020)

Knjiga Lovim pomladni veter je objavljena ob dvojnem jubileju pisatelja Cirila Kosmača (1910–1980), saj mineva 110 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti. Gre za 33 novel, ki jih je avtor od zgodnjih tridesetih do konca petdesetih let 20. stoletja objavil le v časopisih in revijah, pričajo pa med drugim o tigrovskem uporu, fašističnih ječah, begunskih letih po Sloveniji in Evropi, partizanskem boju… Delo sta uredila Andraž Gombač in pisateljeva hči Nanča Kosmač Kogej.

Ona je Ana (Benjamin Okorn; Litera, 2020)

Ona je Ana je romaneskni prvenec Benjamina Okorna, ki iz prve roke opisuje izkušnjo soočanja s shizofrenijo. Pri zgodbi o študentki angleščine Ani, ki se je znašla na zaprtem oddelku bolnišnice za duševne bolezni, saj so jo pretresali prividi in prisluhi, izstopa dogodkovno poročilo v sedanjiku, ki je ključno za dramaturgijo tega romana. Žiga Valetič v spremni besedi izpostavlja, da gre za enega najbolj dostopnih tekstov o sprejemanju shizofrenije, vsebuje pa tudi redko literarno filmičnost.

Greva, ostajava, saj sva (Tonja Jelen; Kulturni center Maribor, 2020)

Tonja Jelen se s pesniško zbirko Greva, ostajava, saj sva predstavlja že v drugo. Tokrat je v verze ujela razpad partnerske zveze, nosečnost in materinstvo, v tem kontekstu pa tudi vzpostavljanje nove avtonomnosti. Kratki stavki se v tej poeziji menjujejo z valujočimi povedmi, trganka premega govora, vprašanj in vzklikov pa vzpostavlja svojstven ritem, ki sledi dihanju in bitju srca. Spremni besedi Lidije Gačnik Gombač in Petre Koršič.