Demokrati nameravajo v ponedeljek v predstavniškem domu kongresa predstaviti točke obtožnice proti Donaldu Trumpu, ki bi lahko postal prvi predsednik ZDA, proti kateremu bi dvakrat sprožili postopek odpoklica s položaja. Demokrati so se za to odločili zaradi njegovih poskusov spremeniti rezultate volitev in podžiganja privržencev, ki so potem v sredo vdrli v kongres. V ponedeljek bo do konca Trumpovega mandata sicer le še devet dni.

Osnutek obtožnice navaja »spodbujanje nasilja proti oblasti«. Navaja tudi telefonski pogovor Trumpa z državnim sekretarjem Georgie, ki mu je predsednik dejal, naj mu najde dobrih 11.000 glasov, da bi v tej zvezni državi prehitel Bidna.

Trump, ki mu je twitter medtem odpravil blokado, je danes sporočil, da ga 20. januarja ne bo na predsedniški prisegi demokrata Joeja Bidna. Predvidoma naj bi se dan prej še zadnjič peljal s predsedniškim letalom domov na Florido in tako s svojo odsotnostjo prekinil dolgoletno tradicijo. Biden, ki je danes zelo ostro napadel Trumpa, je dejal, da je še bolje, da ga ne bo na inavguraciji, in ga označil za »enega najbolj nesposobnih predsednikov v zgodovini«. Dejal pa je, da je na prisegi dobrodošel podpredsednik Mike Pence, ki naj bi razmišljal o udeležbi.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je sporočila, da je govorila s poveljnikom združenega poveljstva ameriške vojske Markom Milleyjem o tem, kako preprečiti, da bi Trump zakuhal kakšen vojaški incident v svetu, če se za to odloči, govorila pa naj bi celo o tem, kako preprečiti, da morebiti sproži jedrsko orožje.