»Zelo sem zadovoljen, da sem danes prejel cepivo proti covidu-19 in zares sem ponosen, da so ga odkrili v Oxfordu,« je ob cepljenju povedal 82-letnik.

Danes je na voljo več kot pol milijona odmerkov cepiva AstraZenece in oxfordske univerze.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je začetek cepljenja z drugim cepivom na Otoku označil za ključni trenutek v boju Združenega kraljestva proti novemu koronavirusu, saj da bodo s cepljenjem uspeli zajeziti širjenje okužb, v državi pa bodo lahko začeli rahljati stroge epidemiološke ukrepe. Premier Boris Johnson je sicer posvaril, da bo v Angliji kratkoročno morda celo treba dodatno poostriti ukrepe zaradi novega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od doslej znanih.

Cepivo AstraZenece s 70-odstotno zaščito, a ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih

Britanska agencija za zdravila je uporabo tega cepiva kot prva na svetu odobrila prejšnji teden. V primerjavi s cepivom ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, s katerim Britance cepijo od začetka decembra, je cepivo AstraZenece in oxfordske univerze v raziskavah izkazalo manjšo učinkovitost, a je njegova prednost, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih. Je tudi bistveno cenejše.

V raziskavah so potrdili, da cepivo nudi 70-odstotno zaščito pred covidom-19, ki jo je po navedbah AstraZenece mogoče povečati s posebnimi odmerki. Za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne pa švedsko-britansko cepivo ni mRNA cepivo.

Aktivna sestavina AstraZenecovega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice. Cepivo deluje na dva načina; spodbujalo naj bi tvorbo specifičnih protiteles in T celic, kar je oboje pomembno za imunski sistem.

Velika Britanija sodi med evropske države, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Doslej je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa na Otoku umrlo več kot 75.000 covidnih bolnikov, potrdili so že več kot 2,66 milijona okužb z novim koronavirusom. V zadnjem času beležijo dramatičen porast novih okužb.