Nogometaši v prvi ligi so komaj dočakali zimski premor, ki bo trajal do začetka januarja, ko se bodo prvoligaši zbrali na dolgih pripravah za spomladansko nadaljevanje sezone. Vodilni Maribor ima po devetnajstih krogih tri točke prednosti pred Olimpijo in je glavni kandidat za osvojitev naslova državnega prvaka. V igri za vrh lestvice ostajata Mura in novinec v ligi Koper. Razočarali so prvaki Celjani.

Vombergar rešil Olimpijo

»Na koncu smo lahko zadovoljni z jesenskim delom prvenstva, saj smo imeli pred začetkom sezone veliko težav, a smo se dobro znašli. Drugo mesto je odlično. Spomladi bomo imeli visoke ambicije v boju za trofejo, vendar se moramo boljše pripraviti,« pravi trener Olimpije Dino Skender, ki si je v soboto zvečer oddahnil, ko je Andrej Vombergar v zaključku obračuna strl odpor zadnjeuvrščene Gorice. Ljubljančani so bili znova medli in neprepričljivi, gostom pa je uspela ena boljših predstav v letošnji sezoni, zato so po tekmi obžalovali, da iz Stožic niso vzeli vsaj točke. Gorica je bila organizirana in disciplinirana. S pogumno igro je iskala zadetek, a je odlično branil domači adut Frelih, eden najboljših vratarjev lige.

V zadnjih dvajsetih minutah se je z dvema goloma proslavil Andrej Vombergar, ki se je izkazal z izvrstnim občutkom. Prvi zadetek je dosegel z zunanjim delom stopala, drugega pa z glavo. Vombergar je v sezoni dosegel osem golov, tako kot njegov soigralec Ivanović, s katerim tvorita najuspešnejši napadalni par lige. Gorica se je dostojno upirala v Ljubljani, a na zimski odmor odhaja z zadnjega mesta po sedmih zaporednih porazih. Pred dobrim tednom dni je odstopil trener Gordan Petrić, vršilec dolžnosti glavnega trenerja Florjan Debenjak pa je podčrtal, da Goričani potrebujejo tri do štiri okrepitve, da bi lahko spomladi upali na obstanek v ligi.

Srebrnič: Zadovoljni na odmor

Koper je v gosteh pri Taboru štirikrat sprožil v okvir gola in dosegel štiri zadetke. Kanarčki so postali prva ekipa, ki je v letošnji sezoni slavila v Sežani. Prvi polčas je bil v znamenju Kopra, ki ga je visoko vodstvo s 4:1 uspavalo. V nadaljevanju se je prebudil Tabor in v zadnji akciji na tekmi mu je uspelo znižati na 3:4. »Prvi polčas mora v pozabo, saj smo naredili preveč individualnih napak,« je povedal domači trener Goran Stanković. Koprski strateg Miran Srebrnič je dodal: »Ker v Sežani letos še nihče ni zmagal, smo lahko zadovoljni s tremi točkami. Po dveh zaporednih porazih smo pokazali pravi značaj. Prvi polčas je bil odličen, v drugem pa smo si privoščili nerazumljiv padec v igri. Morda smo iztrošeni, obenem pa tudi z menjavami nismo zadeli. Jeseni smo zbrali trideset točk, kar je odličen rezultat, zato gremo na premor zadovoljni.«

Domžale so jesenski del prvenstva končale na petem mestu in so veliko uspešnejše kot lani, ko so se skoraj do konca prvenstva borile za obstanek. V zadnjem krogu koledarskega leta je ob Kamniški Bistrici gostoval Bravo in se na krilih razpoloženega vratarja Igorja Vekića razveselil točke za remi brez golov. Domžale niso zadele z desetih strelov v okvir gola, Bravo pa s šesto tekmo brez poraza ohranja upanje, da se bo spomladi boril za mesta v sredini lestvice.

Mariboru spodrsnilo z Aluminijem

Mura je z odločno predstavo osvojila Celje, ki jesenski del prvenstva v vlogi prvaka zaključuje na skromnem sedmem mestu. Zmaga Mure pomeni, da bodo Prekmurci tudi spomladi v igri za naslov prvaka.

Mariborčani obžalujejo, da imajo pred Olimpijo samo tri točke prednosti, potem ko je v Ljudskem vrtu Aluminij iztržil remi (2:2). Kidričani so dvakrat povedli, Mariboru pa v drugem polčasu ni uspelo prebiti strnjene gostujoče obrambe, čeprav je bilo nekajkrat vroče pred vrati Aluminija. »To ni bil naš najboljši večer. Aluminij je bil dostojen nasprotnik,« je priznal trener Maribora Mauro Camoranesi. Oskar Drobne, ki je na klopi Aluminija nasledil Slobodana Gruborja, je pristavil: »Zelo smo zadovoljni s točko. Z malo sreče bi se lahko razpletlo tudi drugače. Predstavili smo se v dobri luči, kar je spodbudno izhodišče za nadaljevanje.«