Današnje padavine so po vsej državi povzročile številne nevšečnosti. Zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega je bilo sprva najhuje v jugozahodnem delu države, s sobote na nedeljo so se težave razširile še na zahod in v del osrednje Slovenije.

Na Gorenjskem več zemeljskih plazov

O težavah so poročali tudi iz Gorenjske. Danes zgodaj popoldne se je pri Jamniku na regionalno cesto Kropa–Jamnik sprožil zemeljski plaz, ki je popolnoma zaprl cesto. Na Studenem se je hudournik razlil čez regionalno cesto Škofja Loka–Železniki. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, so v obeh primerih poklicali na pomoč Gorenjsko gradbeno družbo. Večje težave so nastale tudi na nekaterih cestah, s katerih voda ni odtekla. Policijska uprava Kranj je dopoldne poročala o težavah na lokacijah Podvin, Topolino proti Kranjski Gori in Bohinjska Bela pri mostu. Zaradi snežnih razmer je zaprta cesta čez prelaz Vršič. V Mojstrani, na Dovjem in Spodnjem Otoku je meteorna voda zalila stanovanjske in druge objekte. V naselju Dvorska vas v občini Radovljica je voda iz potoka tekla v klet hotela.

Strunjan ponovno pod vodo

Zaradi močnega dežja je bil pod vodo tudi Strunjan, sprožili so se manjši plazovi. Kot so sporočili piranski gasilci, so bili s sobote na nedeljo malo po 1. uri zjutraj obveščeni, da je v Strunjanu poplavljen lokal. Ob prihodu tja so ugotovili, da ni poplavljen le lokal, ampak precej večja površina. Piranski gasilci so v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper prečrpali enormno količino vode in obvarovali posesti pred še večjo gmotno škodo. Tudi minulo noč je morje poplavljalo obalo. Že dan prej se je v Piranu zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra ob 23.32 sprožila sirena z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja. Piranski gasilci in delavci Okolja so pred Tartinijev trg postavili baraže, navaja center za obveščanje. V Izoli je sredi noči poplavilo le del pločnika na Velikem trgu. Zaradi narasle vode in plazov, ki so ponekod ovirali promet, sta bili dlje časa zaprti cesti Seča–mejni prehod Sečovlje in Sečovlje–Dragonja. Promet je bil močno oviran tudi na cesti Jagodje–Izola. vl