V Piranu so imeli težave zaradi visokega plimovanja okrog 23. ure, ko je zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje do tamkajšnjih restavracij. Na Stjenkovi ulici pa je bilo kljub opozorilom od dopoldneva parkiranih kar precej osebnih vozil, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra v Piranu ob 23.06 sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilo na nevarnost.

Razdelili protipoplavne vreče

Izolski gasilci so ob 23.15 na Sočnem nabrežju v Izoli zaradi nevarnosti plimovanja morja opravili ogled nižje ležečih predelov. Tam in na Velikem trgu so nekaj po polnoči postavili baražo. Morje je delno prestopilo rob obalne črte na Velikem trgu in Sončnem nabrežju, zalilo je pločnik in del cestišča.

Piranski gasilci so prebivalcem razdelili nekaj protipoplavnih vreč, ponje pa lahko pridejo tudi še danes popoldne pred tamkajšnji gasilski dom.

Vreče so na voljo tudi najbolj izpostavljenim gospodinjstvom v Izoli, in sicer pred tamkajšnjo picerijo Napa, piše na družbenem profilu prostovoljnega gasilskega društva Izola. Stanovalcem v neposredni bližini morja svetujejo, naj delujejo samozaščitniško ter si zavarujejo vhode v stanovanja. Umaknejo naj tudi svoja vozila z Velikega trga (ob mandraču) ter s peščenega parkirišča ob Srednji gostinski šoli.

Voda zalila več vozil

V Piranu so alarm sprožili že v petek dopoldne. Kljub opozorilom je bilo namreč zjutraj na Punti parkiranih še kar nekaj vozil. Visoke vode so tako zalile več vozil, v kombinaciji z burjo pa so valovi butali preko skal in dosegali tudi več kot dva metra v višino.

Vremenoslovci visoko gladino morja ob slovenski obali pričakujejo še danes čez dan in v nedeljo. V tem času bo morje poplavilo nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov, piše na spletni strani Agencije RS za okolje. V času najvišje plime v soboto in nedeljo okoli 1. ure ponoči bo lahko gladina morja tudi višja. Oba dneva bo pihal močan jugo, kar dodatno poslabša razmere, pa dodajajo izolski gasilci.