V Kontiolahtiju blizu polarnega kroga so sicer prodali več kot 2000 vstopnic za ogled dvodnevnega sporeda, a so se morali zaradi vladnih ukrepov v boju proti koronavirusu tik pred zdajci odreči vsem gledalcem. Na odlično pripravljeni progi z okoli pol metra navoženega snega (drugače le nekaj centimetrov) je Jakov Fak s startno številko 12 na prvih treh streljanjih pokril vseh 15 tarč, po treh strelskih preizkušnjah pa sta bila pred njim le kasnejši zmagovalec Sturla Holm Laegreid in češki veteran Ondrej Moravec. Toda na zadnji strelski postaji (stoječi položaj) je Fak po dveh zadetkih zgrešil skupno 18. strel, nato sicer zadel še zadnji dve tarči, enominutna časovna kazen pa ga je oddaljila od stopničk.

Fak: Zelo dobro, ne pa perfektno

Z razpletom tekme na 20 kilometrov na prizorišču, kjer je leta 2015 postal svetovni prvak na 15 kilometrov s skupinskim startom, je bil Slovenec le delno zadovoljen. »Ni bilo perfektno, bilo pa je zelo dobro. Žal sem na zadnjem streljanju zgrešil tretji strel, kar me je pomaknilo precej nižje po lestvici. Predvsem sem vesel, da ni tako kot lani, da sem tudi v zadnjem krogu imel zadosti moči in da sem tekel relativno konkurenčno,« je ocenil Jakov Fak, aktualni olimpijski prvak iz Pjongčanga v tej disciplini, ki je primerjavi z najhitrejšim tekačem v zadnjem krogu, Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem, izgubil zgolj enajst sekund.

Potem ko je lani na uvodu v sezono v švedskem Östersundu na posamični tekmi ostal brez točk, v sprintu pa je bil 23., je bil danes Fak – znova s številko 12 – na sprinterski preizkušnji še bliže zmagovalnim stopničkam, na katerih ni stal že zadnji dve sezoni. Strelski nastop je opravil brezhibno in bil po zadnji seriji drugi, toda v teku so ga prehiteli trije biatlonci (vsi s po enim zgrešenim strelom) in ga potisnili na končno peto mesto. Za tretjeuvrščenim Švedom Martinom Ponsiluomo je zaostal za 5,2 sekunde, vseeno pa je njegov izkupiček v Kontiolahtiju precej boljši kot lanski, ko je osvojil 20. in 38. mesto. Zmago, že 48. posamično in skupno 49. v karieri, si je pritekel Norvežan Johannes Thingnes Boe, najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala v zadnjih dveh tekmovalnih sezonah.

Velepec o grenkem priokusu

»Imel sem dobre občutke, a vse še ni tako, kot si želim. V boju s četrtouvrščenim Christiansenom sem odločilno sekundo izgubil v zadnjih 600 metrih teka, on pa je do tam že zmanjšal razliko na približno devet sekund. Manjka mi še nekaj drugačne razporeditve moči, da bi bil v zadnjem krogu še nekoliko hitrejši. Glede na streljanje sem lahko zadovoljen, ustrelil sem dve ničli. Rezultat je zelo dober, toda manjka mi še kar nekaj do močno želenih stopničk,« je priznal Fak. Med štirimi njegovimi reprezentančnimi kolegi (Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan, Alex Cisar) je bil v dveh dneh najboljši Bauer s 50. mestom v današnjem sprintu, med katerim je zgrešil kar štiri strele, dan prej na posamični tekmi na 20 kilometrov pa neverjetnih sedem.

Biatlonska karavana ostaja v Kontiolahtiju, kjer se bo sezona svetovnega pokala nadaljevala od 3. do 6. decembra. Glavni trener Uroš Velepec je bil konec tedna seveda najbolj zadovoljen s Fakovimi predstavami. »Že v soboto je bil dober in blizu stopničk, danes pa je bilo še malce več grenkega priokusa, čeprav je peto mesto fantastičen dosežek. Zaostanki so bili majhni, šlo je za sekunde. Ko nekaj časa držiš tretje mesto in ga potem izgubiš, si malce žalosten. A Jakov je silovito začel sezono, je v dobri formi, lahko teče in zna streljati. Bauer je imel preveč zgrešenih strelov, zato je imel precej slabši uvrstitvi. Z manj zgrešenimi streli bi se boril za točke svetovnega pokala. Dovžan je v soboto naredil dve napaki na prvem streljanju in zapravil točke, danes pred tekmo pa je zbolel. Dobili smo podatek, da ima slab bris, ko je delal kontrolo na koronavirus. Toda na žalost smo to izvedeli šele po tekmi, tako da se je precej mučil. Tršan ni niti tekel niti streljal, tako kot zna, vendar to je šele prva tekma. Mladi Cisar je še malce zakrčen in se še nekoliko boji. Na strelišču je naredil dve napaki, tekaško pa seveda še ni konkurenčen v svetovnem pokalu.«