Zaradi koronavirusa, ki je v prvem valu poskrbel za predčasni konec minule sezone, se je precej spremenil tudi koledar svetovnega pokala za letošnjo. V njem je le sedem prizorišč: Kontiolahti (Finska), Hochfilzen (Avstrija), Oberhof (Nemčija), Anterselva (Italija), Pokljuka (Slovenija), Nove mesto (Češka) in Oslo (Norveška), manjka nekaj tradicionalnih gostiteljev, kot sta švedski Östersund in nemški Ruhpolding, z vzdevkom biatlonska meka. Če ne štejemo SP v Pokljuki, bodo na klasičnih tekmah za svetovni pokal moški in ženske imeli po 32 preizkušenj (sprint, zasledovanje, skupinski start, štafeta), šest pa mešane štafete in mešani pari.

Trije zaradi virusa z zamudo

Večina tekem v letošnji sezoni bo potekala brez gledalcev. Finci so za ta in naslednji podaljšani vikend v dogovoru z oblastmi Severne Karelije sprva načrtovali do 4500 gledalcev na dan (stadiona lahko sprejme 10.000 ljudi), a so doslej prodali le dobrih 2000 vstopnic. Letos bodo manjkali predvsem številni gledalci iz Rusije, kajti prehod finsko-ruske meje brez tehtnega razloga ni dovoljen, ogled športnega tekmovanja pa seveda ne spada med nujna potovanja. Stadion za današnji posamični (moški 20 km, ženske 15) in jutrišnji sprinterski tekmi (moški 10 km, ženske 7,5) bo razdeljen na štiri tribune, zagotovljena mora biti ustrezna medsebojna razdalja, nošenje mask pa ni obvezno, a priporočljivo. Brez gledalcev bosta tudi Hochfilzen in Oberhof, v Anterselvi na generalki pred SP pa računajo na vsaj 500 ljudi. Na vseh prizoriščih bo biatlonska karavana v mehurčku, a do zapletov z okužbami je prišlo že pred premiero v Kontiolahtiju: pozitivne primere so odkrili v taborih Rusije, Latvije, Moldavije, Francije, Romunije in Slovaške.

Na pripravah v avstrijskem Ramsauu se je okužilo tudi pet članov slovenske moške reprezentance (tekmovalci Alex Cisar, Rok Tršan in Miha Dovžan, glavni trener Uroš Velepec, fizioterapevtka Ula Hafner), zato so morali vsi v obvezno 10-dnevno karanteno. Medtem ko je večina reprezentance že od ponedeljka trenirala na Finskem, sta doma ostala Velepec in Tršan (tik pred odhodom na sever Evrope sta bila pozitivna), prav tako preventivno še Lea Einfalt zaradi stika z okuženo osebo. Toda pred dnevi se je trojica še enkrat testirala, vsi so bili negativni in so dobili zeleno luč za potovanje v Kontiolahti, ki bo po tem vikendu s štirimi tekmami gostil od 3. do 5. decembra še šest preizkušenj za svetovni pokal.

Danes s spominom na Pjongčang

Med štirimi Slovenci (Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan) in tremi Slovenkami (Lea Einfalt, Polona Klemenčič, Nika Vindišar), ki bodo v okviru slovenskih kvot nastopili v Ruki, prvi favorit za visoke uvrstitve seveda ostaja 33-letni Fak. Moški se bodo danes najprej pomerili na posamični tekmi na 20 kilometrov, v tej disciplini pa je Fak na OI 2018 v Pjongčangu osvojil srebrno kolajno. V lepem spominu ima tudi Kontiolahti, kjer je leta 2015 osvojil naslov svetovnega prvaka na tekmi na 15 kilometrov s skupinskim startom.

V preteklosti je že imel veliko zdravstvenih težav, zdaj pa se je pojavil še koronavirus. »Za zdaj sem se odlično izognil vsem nevarnostim. Zares si želim, da bi v tej sezoni ostal zdrav ter da me ne bi napadli koronavirus in druge težave. Že doslej jih je bilo veliko, preveč. Mnogim je jasno, da sem nekakšen magnet za okužbe, zato si resnično želim, da bi imel srečo tudi na tem področju. Tudi na tekmovalnem področju si želim boljše sezone od lanske. Vsaj tekaška forma je boljša kot pred začetkom prejšnje sezone,« meni Jakov Fak, ki je minulo sezono končal na 14. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, na SP v Anterselvi pa je ostal brez kolajne (četrto mesto). Včeraj so vsi udeleženci mehurčka v Ruki morali še na en test, o čemer glavni trener Uroš Velepec pravi: »To nas spremlja na vsakem koraku in je tudi psihološko zelo naporno.«