Ob odprtju tako imenovane tržnice z igralci je med prvimi odjeknila novica o podpisu pogodbe slovenskega organizatorja igre Goran Dragića z Miami Heat. Štiriintridesetletni Ljubljančan je v soboto le minuto po polnoči oznanil, da se vrača k vročici.

Po poročanju športnega portala The Athletica je Dragić podpisal dvoletno pogodbo v višini 37,4 milijona dolarjev oz. 31,5 milijona evrov, pri čemer pripada opcija o drugi sezoni klubu.

Med odmevnejšimi dogovori v najmočnejši košarkarski ligi na svetu prvi dan tržnice je tudi štiriletni dogovor 30-letnega Haywarda s Charlotteom, vreden 120 milijonov dolarjev (101 milijon evrov). Krilni igralec je pred tem zavrnil opcijo, da bi za 34,2 milijona dolarjev (29 milijonov evrov) še eno leto ostal v Bostonu, poroča The Athletic.

Hawywarda so od prihoda v Boston iz Utaha leta 2017 pestile številne poškodbe. V prvi sezoni je po le šestih minutah igre utrpel grozljiv zlom gležnja in mečnice, zaradi česar je moral izpustiti celotno sezono. Vrnitev po hudi poškodbi je bila počasna in šele lani se je vrnil v prvo peterko.

V letošnji končnici v mehurčku v Orlandu si je na prvi tekmi prvega kroga proti Philadelphii zvil gleženj, na parket se je nato vrnil šele v finalu vzhodne konference, ki ga je Boston izgubil ravno proti Dragićevem Miamiju.

Na prvi dan dogovarjanj je nov klub našel tudi izkušeni organizator igre Rajon Rondo, ki se z dveletno pogodbo, vredno 15 milijonov dolarjev, seli v Atlanto. To je njegov šesti klub v 15-letni karieri. Rondo se je ob tem zahvalil prvakom iz Los Angelesa, za katere je igral zadnji dve sezoni.

Klub, ki nosilcema igre LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa dodaja vezne člene za branjenje naslova, je med bolj dejavnimi v prestopnem roku doslej. Na prvi dan tržnice je Los Angeles dosegel dogovor z najboljšim šestim igralcem lige Montrezlom Harrellom, že pred tem pa se je dogovoril z nemškim organizatorjem igre Dennisem Schröderjem in branilcem Wesleyjem Matthewsom, ki se bo v mesto angelov preselil iz Milwaukeeja. V soboto pa so jezerniki po poročanju The Athletica dosegli dogovor o podaljšanju še z branilcem Kentaviousom Caldwellom-Popeom.

Mestni tekmeci jezernikov Los Angeles Clippers so po odhodu Harrella zapolnili vrzel med visokimi košarkarji z dogovorom z izkušenim španskim centrom Sergeom Ibako. Ta se bo moštvu pridružil z dvoletno pogodbo, vredno 19 milijonov dolarjev. Enaintridesetletnik je nazadnje igral za Toronto, pred tem pa dolga leta za Oklahoma City.

Dogovor o nadaljevanju kariere v Torontu pa je v soboto dosegel Fred VanVleet, ki je klubu za 85 milijonov dolarjev obljubil še štiri leta zvestobe, poroča the Athletic. VanVleet je bil eden od ključnih članov ekipe, ki je leta 2019 osvojilo naslov.