Na Poljskem se je na nenavaden način pod strogimi koronskimi ukrepi začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki so jo zaznamovale prazne tribune, medosebna razdalja, maske in bela preproga v zeleni Wisli.

Zmagovalci prve tekme v novi zimi so postali Michael Hayböck, Philipp Aschenwald, Daniel Huber in Stefan Kraft, ki bo v nedeljo na posamični tekmi začel obrambo skupne zmage v svetovnem pokalu.

Nemci na čelu s svetovnim prvakom Markusom Eisenbichlerjem, ki so vodili po polovici tekme, so z Avstrijci bili boj za zmago, a na koncu zaostali za 8,7 točke. Tretje mesto so zasedli Poljaki z zmagovalcem kvalifikacij Kamilom Stochom, ki so zaostali že za 16,5 točke.

Slovenski selektor Gorazd Bertoncelj je pred odhodom na Poljsko napovedal, da si želi, da bi njegovi varovanci tako na moštveni kot posamični tekmi držali stik z vrhom. A na prvi tekmi (še) niso bili zraven.

Slovenci, ki so bili šesti že po prvi seriji, so v finalu v boju za peto mesto z Zajcem in Prevcem v prvih dveh skupinah dobro začeli lov, a na koncu po slabših predstavah Laniška in Jelarja ostali na šestem mestu. Na tekmi je sicer nastopilo devet reprezentanc, brez finala so ostali Čehi.

»Rezultatski izplen gotovo ni bil takšen, kot bi si ga želeli. So pa fantje prikazali boljše nastope kot včeraj in naredili premik naprej. Zlasti Timi. Peter tu skače zelo konstantno in bo lahko jutri še nadgrajeval, Anže in Žiga pa nista naredila tega, kar smo od njiju pričakovali in želeli. Na treningih sta namreč kazala drugačne skoke,« je dejal selektor slovenske vrste.

»Malo boljše je bilo, ni pa še to to, kar smo želeli. Zagotovo se pozna, da še ni prave sproščenosti. Trema se pozna na odskočni mizi, kjer fantom manjka dinamike, zaradi napake manjkajo metri,« je še dejal Bertoncelj in si pred prvo posamično tekmo zime zaželel, da bi se fantje še bolj osredotočili na samo izvedbo skokov.

V nedeljo bo namreč na skakalnici legendarnega poljskega skakalca Adama Malysza prav tako ob 16. uri še prva posamična tekma nove zime.

V petkovih kvalifikacijah Slovenci sicer niso bili blizu vrha. Najboljši v slovenski vrsti je bil s 16. mestom Peter Prevc, na posamični tekmi pa bodo poleg Prevca nastopili še Bor Pavlovčič s 26. mestom med kvalifikanti, Anže Lanišek s 30., Tilen Bartol z 32., Žiga Jelar s 34. in Timi Zajc z 39. mestom.