Poraz na januarski tekmi z Norvežani (20:28) v Stockholmu za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v Avstriji, na Norveškem in Švedskem bo očitno še nekaj časa zadnja preizkušnja za izbrance selektorja Ljubomirja Vranješa. Po tistem, ko je najprej odpadel četrtkov obračun s Poljaki v Celju (pet gostujočih reprezentantov je bilo okuženih s koronavirusom, še enajst pa jih je moralo v obvezno desetdnevno karanteno), je odpadlo tudi nedeljsko gostovanje v Turčiji. Toda tokrat zaradi okužb dveh reprezentantov v slovenskem taboru, zato je evropska zveza (EHF) (ne)pričakovano odpovedala tekmo v Eskišehirju.

Mehurček v Zrečah je počil

V pripravljalni bazi v Zrečah so bili zdravstveni ukrepi zelo poostreni: igralci, strokovni štab in vodstvo reprezentance so morali ob prihodu predložiti negativne teste na koronavirus (stare največ 48 ur), reprezentanca je imela v hotelu svoje nadstropje in je bila ločena od drugih gostov, prav tako je imela svoje prostore za sestanke, fizioterapije, masaže in podobno, ločeno so ji pripravljali tudi obroke, ki so jih uživali v posebnih prostorih, da ne bi prihajali v stik z drugimi gosti hotela… Vendar tudi to ni pomagalo, da mehurček ne bi počil. Že pred začetkom priprav so odkrili dva pozitivna primera med vabljenimi, ki zato seveda nista dopotovala v Zreče, testiranje tik pred sobotnim odhodom v Turčijo pa je pokazalo dva nova primera med igralci.

Medtem ko Rokometna zveza Slovenija (RZS) ni uradno razkrila podatkov o okuženih, sta to na svojih spletnih straneh storila kar njuna kluba: šlo je za najmlajša reprezentanta in novinca v izbrani vrsti – Miljana Vujovića (Celje Pivovarna Laško) in Domna Makuca (Barcelona). »Miljan se počuti dobro, nima drugih težav, je bil pa takoj napoten v izolacijo, kjer bo vsaj deset dni, ko bo znova opravil testiranje. Naši preostali reprezentanti so negativni, a bodo naslednje štiri dni v samoizolaciji. Nato bodo testirani, in če bodo testi negativni, se bodo priključili treningom. Vujo, drži se, mi smo s tabo!« so zapisali v Celju. V Barceloni so najprej napisali, da jih je RZS obvestila o pozitivnem Makučevem testu (njegova klubska in reprezentančna soigralca Jure Dolenec in Blaž Janc sta bila negativna), v nadaljevanju pa dodali: »Domen se sicer dobro počuti, a bo moral najprej v obvezno desetdnevno karanteno, nato pa se bo lahko vrnil v Barcelono.«

Naslednjič šele konec leta 2020

Po zagotovilih reprezentančnega direktorja Uroša Mohoriča, ki je trenutno v karanteni (okužil se je pred začetkom priprav, zato ga ni bilo v Zreče), ima EHF dovolj rezervnih terminov – vsaka od 32 reprezentanc v osmih skupinah mora odigrati po šest tekem – za nemoteno izpeljavo kvalifikacij za EP 2022. Selektor Ljubomir Vranješ se je po dveh preloženih tekmah proti Poljski in Turčiji vrnil v svojo domovino Švedsko. »Res mi je žal, da sta odpadli obe tekmi, saj bi ju zelo potrebovali, da bi se po dolgem času spet uigrali. A žal ne moremo pomagati, gre pač za višjo silo, zdravje pa je na prvem mestu. Zato se je najbolje sprijazniti s tem, tarnanje pa je nesmiselno. Sem človek, ki skuša v vsaki negativni stvari najti tudi čim več pozitivnega,« pravi Ljubomir Vranješ, ki je kljub vsemu med skoraj enotedenskimi pripravami v Zrečah tako pri igralcih kot na treningih videl tudi zelo veliko pozitivnih stvari.

Reprezentanca naj bi se v popolni zasedbi, če ne bo novih težav s koronavirusom, ponovno zbrala šele okoli novega leta. Sklepni turnir najboljše četverice v ligi prvakov za minulo sezono s šestimi Slovenci – vsi so reprezentanti (Zarabec, Blagotinšek, Marguč, Dolenec, Makuc, Janc) – bo šele 28. in 29. decembra v Kölnu, v nemški ligi bodo tekme še 30. decembra, ko ima klubske obveznosti v švedski ligi tudi Vranješev klub Kristianstad… Potem prihaja leto 2021, v katerem bodo imeli reprezentanti poleg klubskih obveznosti doma in v Evropi nečloveško natrpan urnik. Najprej naj bi v kvalifikacijah za EP 2022 odigrali 6. in 10. januarja tekmi z Nizozemsko (prvi po skoraj enoletnem reprezentančnem premoru!), potem pa sledijo svetovno prvenstvo v Egiptu od 13. do 31. januarja, olimpijske kvalifikacije v Berlinu od 12. do 14. marca in morebitne olimpijske igre v Tokiu od 23. julija do 8. avgusta. A vse to je spet v celoti odvisno od koronavirusa.