»Prepričan sem, da bo Tim že dirko pred koncem ubranil naslov. Je najboljši dirkač na svetu v tej sezoni. Vozi še precej bolje kot v sezonah 2016 in 2019, ko je bil prvak,« je pred preizkušnjo za VN Pietramurate napovedal Marcus Pereira de Freitas, generalni menedžer Hondine ekipe – in zadel v polno. V Italijo je prišel tudi poškodovani Gajserjev sotekmovalec, 21-letni Avstralec Mitch Evans (z obema je Honda nedavno podaljšala pogodbo), ki si je pred skoraj mesecem pri padcu na dirki poškodoval zapestje in je bil operiran: »Prišel sem, da bi podpiral Tima, in tudi v pričakovanju zabave ob njegovem uspehu. Zagotovo bo že tokrat postal prvak, saj zelo dobro ve, kako se odzvati v takšnih situacijah. Stoodstotno verjamem vanj.«

Zaradi poznega odpiranja startne klančine so skoraj vsi dirkači slabo začeli prvo vožnjo, iz uvodnega ovinka pa je Gajser po veliki zmedi in gneči pripeljal šele na 13. mestu. A že po šestih minutah je bil četrti, po tretjini dirke pa je začel med vožnjo po progi in mimo Hondinih boksov jezno opozarjati na težave z motorjem, saj mu je odpovedala sklopka, brez katere je moral voziti do konca. Vseeno se je po padcu Italijana Antonia Cairolija, ki je nazadoval z drugega na sedmo mesto, prebil na drugo. S tvegano in divjo vožnjo, zaradi katere so se v Hondini ekipi držali za glavo, je lovil vodilnega Švicarja Jeremyja Seewerja. V strahu, da bi z napako zapravil drugo mesto, ki mu je že zagotavljalo naslov, so mu iz boksa na tablo napisali: »Bodi pameten.«

Dres, zlata čelada in Špela

Gajser je upošteval nasvet, malce stopil s plina ter zlahka pripeljal do drugega mesta in 22 točk, kar mu je ob le šestem mestu Cairolija (15 točk; Slovenec bi za slavje potreboval le dve točki več od njega) že po prvi vožnji zagotovilo nedosegljivo prednost 80 točk pred Italijanom. Ob prihodu v Hondin boks, kjer ga je poleg vodstva ekipe, mehanikov, sotekmovalcev in drugega osebja pričakalo tudi njegovo dekle Špela, je dobil poseben dres z velikim napisom Gajser in številko 1 ter zlato čelado. »Nimam pravih besed, da bi vse to opisal. To je neverjetno, sem vesel, srečen in navdušen. Hvala vsem, ki so mi na kakršen koli način pomagali na poti do uspeha: ekipi, sotekmovalcem, sponzorjem, dekletu in mojim navijačem, ki tokrat žal zaradi koronavirusa niso mogli biti tukaj. A vem, da bi jih v normalnih okoliščinah prišlo zelo veliko,« je navdušeno dejal novi (stari) prvak Tim Gajser.

Na startu druge vožnje je imel Gajser na motorju veliko številko ena (tradicionalna 243 je bila precej manjša), že v prvem zavoju pa je prišlo do nesreče. V hudi gneči je padel njegov ekipni sotekmovalec Jeremy Van Horebeek. Ko je Gajser peljal mimo njega, se je 30-letni Belgijec z obema nogama zagozdil v njegov motor. Slovenec, ki se je ozrl in presenečeno ugotovil, kaj se je zgodilo, vožnje ni mogel nadaljevati, odgovorni ob progi pa so kmalu pokazali rdečo zastavo za prekinitev dirke. Van Horebeek, ki s srčno izbranko pričakuje dvojčka, je negibno ležal na tleh, Gajser pa je nemočno obsedel ob progi. Belgijca so po nekaj minutah, ko motorja niso premikali, da ne bi poslabšali njegovih poškodb, odnesli na nosilih, ostali tekmovalci pa so morali spet oditi na start.

V drugi vožnji razred zase

Čeprav je bil vidno pretresen, se je 24-letniku iz Pečk pri Makolah uspelo zbrati in šestič v sezoni je najhitreje startal. Suvereno je vozil od starta do cilja, v končnici se mu je Francoz Romain Febvre približal, a je Gajser vseeno dosegel že 14. zmago v posamičnih vožnjah. Za nameček je bila to že njegova letošnja četrta skupna zmaga za VN – pred tem Mantova in dvakrat Lommel – in skupno 28. v karieri (23 v razredu MXGP, 5 v razredu MX2). Z zmago za VN Pietramurate je še potrdil naslov prvaka in za nagrado je na podelitvi priznanj in pokalov zadonela Zdravljica. »V nasprotju s prvo vožnjo, ko sem se zaradi pokvarjene sklopke zelo mučil, sem v drugi odlično startal in do konca nadzoroval potek dirke. Srečen sem zaradi skupne zmage v Pietramurati in lovorike, žalosten pa zaradi tega, kar se je zgodilo Jeremyju. Upam, da bo z njim vse v redu,« se nadeja Gajser.

Tudi v razredu MX2 – tako kot v MXGP med Gajserjem in Cairolijem – je imel vodilni Francoz Tom Vialle 73 točk prednosti pred Belgijcem Jagom Geertsom (693:620). In tudi Vialle je v Slovenčevem slogu vse dvome o prvaku odpihnil že po prvi vožnji, ki jo je dobil, Geerts pa je bil šele četrti. Jan Pancar je bil v prvi vožnji 19., druge ni končal, skupno je bil 23. z dvema točkama. Zadnja dirka sezone bo v nedeljo na isti progi v Pietramurati.