V Srbiji kljub jasni volilni zmagi Srbske napredne stranke (SNS) na junijskih volitvah izredno počasi oblikujejo novo vlado, zdaj pa je predsednik Aleksandar Vučić povedal še to, da bo imela mandat največ do 3. aprila 2022. Takrat najkasneje morajo biti predsedniške volitve in Vučić želi, da oboje potekajo hkrati.

Na novinarsko vprašanje, zakaj skrajšan mandat vlade, je Vučić po poročanju portala televizije N1 sicer odvrnil, da so se tako odločili v stranki in da »je prav, da državljanom povedo, da je to obdobje vaja… preizkus za ministre, ali so pripravljeni udariti aždajo po glavi« (aždaja je pošast v obliki morske kače, ki bruha ogenj). Kot je razložil, s tem misli na težak položaj v državi; naloga vlade namreč bo, da v poldrugem letu Srbijo potegne iz gospodarske krize in krize zaradi pandemije ter jo pelje skozi težke pogovore o Kosovu.

Odločitev o precej skrajšanem mandatu vlade je nenavadna zato, ker je Vučićeva SNS na volitvah dobila kar 188 sedežev v 250-članskem parlamentu. Res pa je, da je večina opozicije volitve bojkotirala in je torej v skupščini ne bo. Takšen položaj Vučiću ni povsem po volji zaradi tujine, predvsem EU, ki je ob volitvah kritizirala medijski monopol vladajoče stranke in omejeno izbiro volilcev. S tem, ko bodo naslednje volitve skupaj s predsedniškimi, verjetno pa še z lokalnimi v Beogradu, kjer si SNS zelo želi zmago, bi lahko dosegli tudi višjo volilno udeležbo in več legitimnosti izvoljene skupščine, sploh če ne bo opozicijskega bojkota.

Ne bo niti enega poslanca opozicije?

Vučić je tudi sporočil, da bo sestava vlade znana do konca tega tedna. Znano je, da jo bo vodila dosedanja premierka Ana Brnabić ter da bo SNS v koaliciji z dosedanjo partnerico, Socialistično stranko Srbije, z 32 poslanci, čeprav ji tega niti ne bi bilo treba. A Vučić pravi, da »moramo pokazati človeško korektnost«. Predsednik socialistov Ivica Dačić se bo s položaja zunanjega ministra preselil na položaj predsednika parlamenta.

SNS se je za vladno sodelovanje dogovorila tudi s konservativno Srbsko domoljubno zvezo (SPAS) z enajstimi poslanci, ki bo imela v vladi en ministrski položaj, je pa njen voditelj Aleksandar Šapić sporočil, da ga ne bo zasedel on. Stranka je bila ena redkih opozicijskih, ki niso bojkotirale volitev. Če bo SNS res sodelovala tudi z njo, pa to pomeni, da bodo v vladi sedele vse tri stranke, ki so se sploh uvrstile v parlament, če odštejemo štiri manjšinske, za katere ni veljal volilni prag. Pa še slednjim je Vučić ponudili položaje v vladi na podministrski ravni oziroma v javnih podjetjih, kar pomeni, da v skupščini sploh ne bo nobene opozicije oziroma da bo imela Srbija nekakšno pogojno vlado narodne enotnosti, s čimer se bo SNS lahko tudi otresla popolne odgovornosti za vladanje. Nekaj položajev v vladi pa naj bi dobili tudi predstavniki hrvaške skupnosti, ki sicer v parlamentu niso prisotni s svojo manjšinsko stranko. ba