Uporaba davčnih blagajn je v Sloveniji obvezna od začetka leta 2016, prvi ponudniki blaga in storitev pa so jih začeli uporabljati že dva meseca prej.

Ker je veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov pet let, bo torej moralo novembra letos 4224 uporabnikov davčnih blagajn pridobiti nova. Decembra se bo nato veljavnost potrdil iztekla še 21.904 uporabnikom. Vseh uporabnikov davčnih blagajn je sicer 86.841.

Po izteku veljavnosti namenskih digitalnih potrdil davčne blagajne ne bodo delovale in torej davčno potrjevanje računov ne bo mogoče. Zato naj uporabniki davčnih blagajn še pred potekom roka pridobijo novo namensko digitalno potrdilo in izvedejo zamenjavo potrdila v davčni blagajni, opozarjajo na finančni upravi.

Posameznikom, ki so v dvomu, kdaj točno jim poteče omenjeno potrdilo, svetujejo, naj se obrnejo na ponudnika davčne blagajne. Postopek za pridobitev novega potrdila je sicer enak, kot če bi ga pridobili prvič.

Zavezanec zahtevek za pridobitev digitalnega potrdila vloži prek portala eDavki, navodila pa lahko poišče tudi na spletni strani Miniblagajna ali pa v tehnični dokumentaciji za razvijalce blagajn. Za tehnično pomoč lahko tudi pokliče na Furs ali pa pošlje elektronsko sporočilo na naslov sd.fu@gov.si.