Potem ko so septembra razglasili najboljše raziskovalne naloge slovenskih dijakov, so včeraj razglasili še najboljše dodiplomske in podiplomske naloge. Krka tako že 50 let spodbuja mlade k raziskovanju, kritičnemu razmišljanju, timskemu delu. Predstavitev nagrajencev in znanstveni simpozij so v Krki pripravili na daljavo, posnetek si je mogoče ogledati na njihovi spletni strani.

Kljub oteženim razmeram za raziskovanje zaradi epidemije koronavirusa se je na oba razpisa prijavilo rekordno število mladih raziskovalcev. Z 61 srednješolskimi nalogami je sodelovalo 99 dijakov s 16 gimnazij in drugih srednjih šol, z dodiplomskimi in podiplomskimi raziskovalnimi deli pa se je odzvalo 93 študentov. V pol stoletja so v Krki podelili že 2911 nagrad.

Krkine nagrade prerasle v gibanje

Prve nagrade za raziskovalno delo mladih so podelili že leta 1970. Kot pravi član uprave, direktor razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik sveta sklada Krkinih nagrad Aleš Rotar, so se Krkine nagrade skozi desetletja spreminjale po namenu in kakovosti. »V Krki so z nagradami prvotno želeli privabiti mlade strokovnjakov za takrat hitro rastoče, manj znano farmacevtsko podjetje, z leti pa je ideja prerasla v spodbujanje mladih na področju raziskav in razvoja,« je dejal Rotar. V Krki danes na tem področju dela približno 800 zaposlenih. »Lahko si predstavljate, kako velik učinek so imele Krkine nagrade ne le na naše podjetje, ampak tudi na širši prostor,« je dodal. Skozi desetletja se je povečevala tudi kakovost raziskovalnih nalog, zlasti srednješolskih. Številne srednješolske naloge danes dosegajo raven univerzitetnih raziskovalnih nalog iz preteklih let, je še povedal pravi Rotar. »Včasih je znanstvenik delal pozno v noč, študiral debele knjige, pisal članke, danes so na voljo novi inštrumenti pa tudi komunikacijska tehnologija, ki omogoča hiter pretok informacij med ljudmi in področji.«