Londonski maraton bi po vseh napovedih moral biti dvoboj med Kipchogejem in Etiopijcem Keneniso Bekelejem za zmago in morda celo nov svetovni rekord. A zgodilo se ni nič od tega. Bekele je zaradi poškodbe odpovedal nastop v petek, Kipchoge pa je prvič po več letih primata v kraljevi disciplini pokazal, da je premagljiv.

Izjemno priložnost za zmago je izkoristil Kitata, ki je v sprintu do ciljne črte premagal Kenijca Vincenta Kipchumbo. Ob tem je 24-letni Etiopijec zabeležil čas 2:05:41, kar spada med počasnejše zmagovalne znamke na velikih maratonih v zadnjih dveh letih.

Na tretjem mestu je bil zmagovalec ljubljanskega maratona leta 2018 Etiopijec Sissay Lemma, Kipchoge pa je na koncu prečkal ciljno črto kot osmi.

Pred tem je dopoldne v ženski konkurenci svetovna rekorderka Kenijka Brigid Kosgei prišla do gladke zmage. S časom 2:18:58 je bila skoraj pet minut počasnejša od svojega rekorda, a kljub temu več kot tri minute hitrejša od drugouvrščene Američanke Sarah Hall.

Londonski maraton je prvi med največjo šesterico svetovnih maraton na sporedu po pandemiji. Potekal je v močno prilagojeni obliki, z udeležbo le elitnih tekačev in na za gledalce zaprti krožni progi po središču prestolnice Združenega kraljestva.