Zdravstveno stanje Donalda Trumpa v zadnjih dneh ostaja zavito v skrivnost zaradi mešanih poročil, ki prihajajo od njega, njegovih svetovalcev in zdravniške ekipe. Potem ko so ga v petek po potrjeni okužbi z novim koronavirusom prepeljali v washingtonsko vojaško bolnišnico Walterja Reeda, kjer se zdravijo ameriški predsedniki, je Trump v soboto objavil videoposnetek, rekoč, da se začenja počutiti dobro, da pa ne ve, kako bo naslednjih nekaj dni. »Verjetno bo to prava preizkušnja,« je dejal. Njegov svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien je dejal, da sta kritična sedmi ali osmi dan po okužbi, ki so jo s testom potrdili v četrtek. A Trumpov zdravnik dr. Sean Conley je danes rekel, da bi predsednik bolnišnico morda lahko zapustil že jutri.

Zdravljenje tudi s steroidom

Tako kot prihodnost ni jasna niti preteklost. Conley se je na prvem srečanju z novinarji izmikal neposrednim odgovorom na mnoga vprašanja, vključno tista o predsednikovi temperaturi in ali je priklopljen na kisik. Potem je prišlo na dan, preko virov, ki jih navajajo ameriški mediji, da je Trumpu v petek dvakrat padla raven kisika, zato je še v Beli hiši dobil umetnega, preden se je v spremstvu televizijskih kamer pred Belo hišo vkrcal na helikopter, ki ga je odpeljal v bolnišnico. Imel je tudi težave z dihanjem.

V soboto je vodja Trumpovega kabineta Mark Meadows dejal, da je stanje predsednika »zelo skrb zbujajoče«, kar naj bi Trumpa tako ujezilo, da je šel Meadows popravljat besede na Fox News. Zdi se, da Bela hiša ustvarja vtis, da je Trump popolnoma pri močeh, da vodi državo iz pisarne v bolnišnici in da bo kmalu spet v polnem pogonu pred volitvami, ki bodo čez dobre štiri tedne.

Predsednikov zdravnik je tudi povedal, da je Trump prejel protivirusno zdravilo remdesivir, ki se ga uporablja intravenozno. Zdravljenje traja pet dni, mogoči so stranski učinki, zato naj bi Trump po ugibanjih ostal v bolnišnici vsaj do jutri. Predsednik, ki je zaradi starosti (74) in prekomerne teže v tvegani skupini, jemlje tudi poskusno zdravilo regeneron, zdravijo ga tudi s steroidom deksametazon, je dejal Conley.

Kampanja postavljena na glavo

Kje se je predsednik okužil, ne bo nikoli znano z gotovostjo, obstaja pa sum, da se je virus širil na dogodku zadnjo septembrsko soboto v Beli hiši, ko je Trump pred zbranim občinstvom predstavil kandidatko za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett. Najmanj osem udeleženih na dogodku, na katerem so bili mnogi brez maske, je pozitivnih, tudi prva dama Melania Trump, bivša svetovalka Kellyanne Conway in bivši guverner Chris Christie, ki je Trumpu pomagal pri pripravah na torkovo debato z demokratskim kandidatom Joejem Bidnom. V Beli hiši sicer pravijo, da je virus morda prišel od koga iz kongresa, kjer prav tako potekajo množična testiranja. Republikanci se zdaj bojijo, da bi okužbe morda preprečile potrditev Amy Coney Barrett še pred volitvami, kot so načrtovali, saj morajo biti senatorji za končno glasovanje osebno prisotni, v rokah pa imajo trenutno le še dva glasova večine.

Na glavo je postavljena tudi predsednikova kampanja. Njegovi otroci in podpredsednik Mike Pence bodo zdaj glavni udeleženci shodov. Trump je deležen kritik, ker je organiziral dogodke, na katerih udeleženci niso nosili mask, do katerih je bil skeptičen. Iz njegovega štaba so zavrnili očitke in kritizirali Bidna, da masko uporablja kot »(teatralni) rekvizit«. Iz Bidnove kampanje so odgovorili, da to pove vse o odnosu Trumpa do pandemije vse od njenega začetka. V anketi Reutersa in Ipsosa pa je 65 odstotkov Američanov odgovorilo, da se Trump ne bi okužil, če bi virus jemal resneje.