Razočaranje na obrazih sedmošolcev v osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju, pomešano s pričakovanjem, je bilo veliko. Slovesno so odprli zeleno streho z dvema učilnicama na prostem, vendar pa zaradi dežja jagod, zelišč in drugih rastlin, ki so jih čakale v lončkih, niso mogli posaditi. Za lopate in drugo vrtno orodje bodo tako poprijeli danes. Mnogi so na ta trenutek dolgo čakali. »Najprej sploh nisem vedela, kaj se dogaja. Potem smo s sošolci ugotovili, da na vrhu šole urejajo zeleno streho,« je povedala sedmošolka Eva Šivic in pristavila, »poskušali bomo čim lepše delati z rastlinami.«

Nekateri šolarji imajo z vrtnarjenjem in pridelovanjem hrane na vrtu že kar nekaj izkušenj. Med njimi je sedmošolec Benjamin Čorovič. »Doma imamo vrt. Lani poleti smo ga očistili. En del smo namenili rožam, drugi del pa zelenjavi. Letos smo na njem pridelali fižol, špinačo, redkvice in paradižnik,« našteva. Za šolsko zeleno streho po njegovem ne bo težko skrbeti, saj se človek urejanja življenjskega prostora rastlin hitro navadi.

Na strehi bodo glavni sedmošolci

Za zeleno streho bodo skrbeli letošnji sedmošolci, kar bo zanje velika odgovornost. Prav zato Dori Stepanovič, ki obiskuje osmi razred, ni žal, da je leto dni starejša, saj pričakuje, da bodo imeli sedmošolci s skrbjo za rastline kar nekaj dela. Že samo domače zalivanje rož na balkonu in pomoč pri skrbi za mamin rožmarin pomenita obveznost, razmišlja. »Sem pa vseeno zelo vesela te pridobitve na naši šoli. Z učiteljico predmeta likovno snovanje smo se že pogovarjali, da bomo šli med poukom kdaj ustvarjat sem gor, če bo lepo vreme,« pravi.

Dobrobiti, ki jih šolarjem in učiteljem prinaša prva tovrstna zelena streha z dvema učilnicama na prostem pri nas, so številne, se zaveda Lidija Švigelj, učiteljica naravoslovja in kemije. »Za učence je to dodaten prostor, ki jim bo omogočal praktično delo na svežem zraku. Šola je z dvema novima učilnicama deležna prostorske razbremenitve, hkrati pa je to popestritev dela in pouka. Streha bo uporabna v vseh letnih časih. V šestem razredu učenci spoznavajo preobražene dele rastlin. Ko smo izbirali rastline za zasaditev, smo bili pozorni, da smo izbrali take, ki nam bodo lahko rabile pri pouku,« je zadovoljna.

Med zelenjem pouk glasbe, tehnike in celo matematike

Ne le pri naravoslovju, tudi pri drugih predmetih bodo učenci in učitelji lahko uporabljali zeleno streho in dve učilnici, ki bosta kmalu odeti v zelenje. »Učni načrti ponujajo veliko takšnih priložnosti,« pravi ravnateljica šole Fani Bevk. Ni naključje, da je ena od učilnic na strehi namenjena prav glasbenemu ustvarjanju, ki bo z razgledom na zeleno okolico zagotovo prijetno. Željo po poučevanju na prostem pa so že izrazili učitelji matematike, tehnike in gospodinjstva. Poudarila pa je tudi, da bodo za dejavnosti na strehi veljala stroga varnostna pravila, ki se jih bodo morali učenci naučiti, učiteljem pa to nalaga veliko odgovornost.

Projekt, vreden 70.000 evrov in sofinanciran s strani ministrstva za okolje in eko sklada, vodi neprofitni studio prostoRož. Kot je povedala predstavnica studia Alenka Korenjak, streha obsega 360 kvadratnih metrov. Z različnimi rastlinskimi vrstami bo zasajenih 250 kvadratnih metrov, poleg trajnic in zelišč bodo v koritih še užitne rastline. Preostali prostor je namenjen učilnicama na prostem. Kranjski župan Matjaž Rakovec, ki je posadil prvo jagodo, pa je napovedal, da bodo Kranjčani kmalu dobili še druge zelene strehe.