Kitajska trenutno velja za največji avtomobilski trg na svetu, številni avtomobilski proizvajalci pa ji zadnja leta posebno pozornost med drugim namenjajo z okrepljenimi investicijami v razvoj pametnih tehnologij za vozila naslednje generacije.

Volkswagen, ki na Kitajskem ustvari 40 odstotkov svoje celotne prodaje, ni izjema in je že pred časom napovedal, da bo velik del sredstev namenil spodbujanju rasti na kitajskem trgu. Tej napovedi je nato pridružil več dodatnih, najnovejša pa predvideva za 15 milijard evrov dodatnih vlaganj.

S tem so skupna Volkswagnova vlaganja v sektorju elektrificiranih vozil dosegla 40 milijard evrov, kar po besedah analitikov dokazuje, kako drag bo za proizvajalce prehod na bolj trajnostne oblike mobilnosti.

Kot so sporočili iz Volkswagna, ki ima na Kitajskem tri podjetja s solastništvom, bodo do leta 2025 na Kitajskem proizvajali 15 modelov, pri čemer bo 35 odstotkov portfelja elektrificiranega. Analitiki predvidevajo, da namerava koncern portfelju dodati še nekaj manjših vozil, primernih za mestno uporabo.

Volkswagnu gre na roko tudi politika kitajske vlade, ki spodbuja prehod na električno mobilnost. V ta namen država med drugim ponuja subvencije, obeta pa se tudi krepitev polnilne infrastrukture.