Dragić je v prvi četrtini, ki jo je Miami dobil s 33:27 dosegel pet točk ob eni trojki in 100-odstotnem metu iz igre. Uspeli sta mu tudi dve podaji.

Ob koncu drugega polčasa je Miami, ki je drugo četrtino izgubil z 29:33, vodil le še za dve točki (62:60). Dragić je v drugi četrtini dodal le točko iz prostega meta in dva skoka ter tri podaje.

V prvem polčasu sta bila najboljša strelca Miamija Bam Adebayo s 16 in Jimmy Butler s 13 točkami. Dragič je dosegel šest točk, dva skoka in pet podaj.

Miami je za dve točki vodil tudi po tretji četrtini, ki se je končala z izidom 88:86, obe ekipi pa sta dosegli po 26 točk. Dragić je v tretji četrtini dosegel sedem točk ter skok in dve podaji, do konca tekme pa več ni okrepil statistike.

Boston je zadnjo četrtino začel bolje z vodstvom 96:90, nato pa je na sceno stopil Tyler Herro in z dvema zaporednima košema izenačil na 96. Herro in Adebayo sta potem Miami povedla do vodstva s 109:102, ki ga Dragićeva ekipa, sicer brez slovenskega asa na parketu, več ni izpustila iz rok.

Adebayo je za Miami dosegel 32 točk, Butler 22, Herro 19, Duncan Robinson in Andre Iguodala pa po 15. Najboljša strelca Bostona sta bila Jaylen Brown s 26 točkami in Jayson Tatum s 24.

»Težko je primerjati. Ko igraš za svojo državo, za svoje ljudi, je to res nekaj zelo osebnega, in igraš pred navijači, polno dvorano navijanja. Drugačen občutek je. Ampak pot do finala NBA je bila zame izjemna izkušnja skozi celotno sezono,« je prek videokonference dejal Dragić.

»Prišel sem s klopi, skušal sem uživati v vsakem trenutku, dati življenje soigralcem, jih spodbujati, jim pomagati. Vesel sem za to, kar smo dosegli, ampak nismo še končali. To je verjetno eden največjih trenutkov moje kariere,« je povedal izkušeni košarkar in dodal: »Najprej hočem uživati v teh trenutkih, želim jih vpiti, nato se dobro pripraviti na finale.«

Kljub vsemu je 34-letni Ljubljančan dodal, da je poln občutkov veselja in radosti. »To je neresnično. Zelo sem vesel. Na ta trenutek sem čakal dolgo časa, 11 ali 12 let. Končno sem tu. Zasluga gre fantom, soigralcem, ki so z mano verjeli. Vesel sem, da sem tu, komaj čakam finale,« je napovedal Dragić.

Dragiću obljubili, da se bodo borili za naslov

Trener Miamija Eric Spoelstra je po odločilni tekmi razkril, da je skupaj s Patom Rileyjem pred šestimi leti obljubil Dragiću, da bodo imeli v Miamiju ekipo, ki se bo borila za naslov prvaka.

»S Patom sva obljubila Dragiću, da bomo imeli ekipo, ki se bo potegovala za naslov. Nihče ni vedel, kako se bo obrnilo, ampak Goran je vseeno ostal z nami. Okrog njega smo zgradili čvrsto ekipo, naša organizacija je šla naprej, uspelo nam je privabiti tudi Bama Adebaya.«

Tako velikemu uspehu Miamija je botrovalo tudi izvrstno vzdušje v slačilnici. Prvi zvezdnik Jimmy Butler se je po tekmi o prijateljskem odnosu z Dragićem v smehu šalil: »Vsi vedo, kaj si mislim o Gogiju. Vedno mu pravim, da ga res, res cenim, ampak njegov brat Zoki je moj priljubljeni Dragić. Nisem igral z njim, sem pa o njem slišal veliko lepega. Gogi je tako v moji knjigi šele številka 2.«

Tudi Dragić je povedal, da v moštvu vlada zelo dobro vzdušje: »Imamo izjemno kemijo na igrišču in zunaj igrišča. Radi igramo skupaj in vidimo, kako vsak prispeva svoje v mozaik. Noben večer ne vemo, kdo bo prvi strelec tekme. Imamo nekaj izjemnih igralcev, ki se ne bojijo velikih trenutkov, ne bojijo se prevzeti odgovornosti in lahko si le želiš igrati s takšnimi fanti.«

Košarkarje Miamija v finalu lige NBA že čakajo Los Angeles Lakers, ki so s 4:1 v zmagah v zahodni konferenci izločili Denver Nuggets. Prva tekma velikega finala v floridskem mehurčku v Orlandu bo že v sredo, 1. oktobra.