Osumljenec je denar takoj po prejemu dvigoval v gotovini ter s tem skušal zakriti njegov nezakonit izvor. S kriminalistično preiskavo so na policiji namreč ugotovili, da je denar, ki je ga osumljeni prejel na bančni račun v Sloveniji, izviral iz kaznivih dejanj davčnih utaj, storjenih v Italiji, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Za kaznivo dejanje pranja denarja je sicer zagrožena kazen zapora do osmih let.

Na Policijski upravi Koper vsako leto sicer obravnavajo primere sumljivih bančnih transakcij in kaznivih dejanj pranja denarja, katerih storilci so največkrat državljani Italije in drugi tuji državljani, ki v Sloveniji odprejo bančne račune, preko katerih perejo denar iz t.i. predhodnih kaznivih dejanj, storjenih v tujini. Preiskovanje teh kaznivih dejanj dolgotrajno in zapleteno, saj so slovenski kriminalisti pri zbiranju dokazov odvisni od sodelovanja in pomoči tujih policij, kar oteži in podaljša preiskave.

Koprski kriminalisti so v letošnjem letu na pristojna državna tožilstva za kazniva dejanja pranja denarja podali štiri kazenske ovadbe ter pet poročil, in sicer v primerih, ko niso uspeli zbrati dokazov o t.i. predhodnem kaznivem dejanju, iz katerega naj bi izhajal oprani denar, so še pojasnili na policiji.