Oškodovanec iz območja Pirana je piranskim policistom prijavil, da je bil ogoljufan. Neznana oseba ga je namreč preko spletne aplikacije Google Hangouts z lažnivim prikazovanjem in obljubami, da se bo preselila v Slovenijo, se poročila z njim in mu pozneje vrnila denar, prepričala, da je s svojega bančnega računa nakazal skupno 33.200 evrov, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Policisti so ugotovili, da je oškodovanec dejansko ta denar nakazal v letih 2017 in 2018 na tri različne bančne račune v tujini. Del tega denarja, približno 21.500 evrov, sta prejela na bančne račune kazensko ovadena državljana Nemčije in Združenega kraljestva, nakar je bil denar v nekaj dneh po prejemu nakazan naprej. Državljanka Združenega kraljestva je za "opravljeno storitev" del tega denarja zadržala zase.

Policisti so aprila 2019 ovadili neznanega storilca zaradi suma goljufije, konec februarja pa so ovadbo dopolnili še s kazensko ovadbo zoper državljana Nemčije in državljanko Združenega kraljestva. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do dveh let.

Ob tem koprski policisti opozarjajo, da je bilo na njihovem območju v preteklih letih več primerov spletnih goljufij in posledično pranja denarja, to se dogaja tudi v letošnjem letu. Dobro organizirani storilci z računalniškim znanjem po spletu iščejo potencialne žrtve, ko te odgovorijo na njihova povpraševanja, jih pričnejo zavajati z lažnimi obljubami, naj na neznane bančne račune nakažejo svoj denar. Žrtve spletnih goljufij storilci zavajajo daljše časovno obdobje, tudi leto in več, ter obljube stopnjujejo, zato so oškodovanci dolgo prepričani, da jim je obljubljeno "na dosegu roke".