Potem ko je nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak zaporu na Igu že pred letom in pol pomahala v slovo, saj ji je komisija odobrila predčasni oziroma pogojni izpust, so ji danes na celjskem sodišču izrekli pogojno kazen zaradi oškodovanja Vegrada, za katero se je, kot je povedala tudi sama, s tožilstvom pogodila že pred šestimi leti.

Sodnik Marko Brišnik je pri tem sledil tožilcu  Jožetu Levašiču, ki je zaradi zlorabe položaja zanjo predlagal pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo pet let. Ker pa je bila Tovšakova leta 2017 zaradi dveh kaznivih dejanj poslovne goljufije že obsojena na štiriletno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo osem let, ji je sodnik izrekel enotno kazen štiri leta in pet mesecev zapora s preizkusno dobo osem let.

Tožilstvo je Tovšakovi očitalo, da je v sostorilstvu s prvoobdolženim, nekdanjim direktorjem Vegradove hčerinske družbe Vedela nepremičnine Matejem Košičem, med letoma 2008 in 2010 s prodajo nekaterih nepremičnin na več lokacijah po Sloveniji pridobila podjetju Molet, katerega lastnik je bil Košič, za približno 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Četudi je Tovšakova krivdo za zlorabo položaja priznala, je morala počakati, da je sodnik v tej zadevi zaslišal tudi prvoobdolženega Košiča, nekdaj desno roko Tovšakove, da bi razjasnil, ali si je pri teh poslih nemara pridobila protipravno premoženjsko korist tudi sama.

A Tovšakova je sodniku zatrdila, da je pri tem poslu povsem zaupala Košiču, ki je opravil tudi vse transakcije, osebno pa pri tem ni imela nobene koristi. Jo je pa imela družba Molet v lasti Košiča, zato je sodnik omenjeni družbi naložil plačilo 403.000 evrov v državni proračun.

Košič za izločitev sodnika

Košiču tožilstvo po obtožnici očita tri kazniva dejanja: zlorabo položaja v sostorilstvu s Tovšakovo, zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti in pranje denarja. »Nič od tega ne priznam,« je Košič dejal sodniku Brišniku, zatem pa je njegova zagovornica Anita Peček Stramšak že predlagala sodnikovo izločitev, postavitev izvedencev finančne in davčne stroke ter izločitev nekaterih dokazov, ki so v spisu in naj bi bili pridobljeni nezakonito.

Glavna obravnava za Košiča se bo tako lahko začela šele, ko bo o morebitni izločitvi sodnika odločila predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli. Sodišče pa je imelo doslej kar nekaj težav pri vročanju sodne pošte Košiču, saj so morali za to najeti celo detektiva. A je Košič sodniku dejal, da v prihodnje to ne bo več potrebno.

In kaj mu očita obtožnica? Da je kot direktor družbe Vedela nepremičnine prek družbe Molet financiral nakup večjega zemljišča, ki ga je Vegrad še potreboval za gradnjo kampusa s 25 stanovanji v Ljubljani. Ker se je ravno takrat že začela kriza, Vegrad nakupa ni mogel financirati sam, zato so to speljali prek družbe Molet, ki jo je ustanovil Košič, denar za nakup pa je posodil Vegrad. Kupili so tri lokale, jih prodali družbi Hypo Leasing, nato pa jih od nje vzeli v najem. A ker obrokov niso plačevali, je Hypo Leasing razdrl lizinško pogodbo, pri tem pa so bili upravičeni tudi do vračila že plačanega davka na dodano vrednost. Šlo je za nekaj manj kot štiri milijone evrov, ki pa so se s prenakazili med več povezanimi družbami »izgubili«.