"Dogovorili smo se najprej za izvedbo parlamentarnih volitev, nato predsedniških volitev palestinskih oblasti in na koncu osrednjega sveta Palestinske osvobodilne organizacije," je sporočil predstavnik Fataha Džibril Radžub. Na zadnjih parlamentarnih volitvah na palestinskih ozemljih, ki so potekale leta 2006, je nepričakovano zmagalo islamistično gibanje Hamas.

Predstavnik Hamasa Saleh al Aruri je dejal, da je bil dogovor dosežen na srečanju v Turčiji. "Tokrat smo dosegli pravo soglasje," je izjavil za francosko tiskovno agencijo AFP. "Delitve škodujejo našemu nacionalnemu cilju in prizadevamo si, da bi jih končali," je še dodal Aruri.

Gibanji sta po volitvah leta 2006 sestavili vlado narodne enotnosti, vendar je kmalu razpadla, na območju Gaze pa so naslednje leto izbruhnili krvavi spopadi med stranema. Hamas od takrat nadzoruje Gazo, Fatah pa vlada na Zahodnem bregu.

Številni poskusi sprave niso končali razkola med gibanjema, tudi dogovor o izmenjavi zapornikov leta 2012 in kratkotrajna vlada narodne enotnosti dve leti kasneje, poroča AFP.

Zadnje pogovore med Fatahom in Hamasom je spodbudil dogovor Izraela o normalizaciji odnosov z Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom. Dogovor je namreč v nasprotju z dolgoletnim konsenzom arabskih držav, da odnosov z Izraelom ni možno normalizirati, dokler ne sklene celovitega mirovnega sporazuma s Palestinci.