»Priključitev je nezakonita. Pika,« je sporočila Bachelletova. »Kakršnakoli priključitev. Naj bo 30 odstotkov ali pet odstotkov,« je poudarila. Izraelsko vlado je pozvala, naj prisluhne svojim bivšim uradnikom in generalom kot tudi številnim glasovom iz sveta, ki jo opozarjajo, naj se ne poda na to nevarno pot.

Izrael naj bi v sredo sprejel prve korake v smeri uresničitve ameriškega predloga mirovnega načrta za Bližnji vzhod. Ob tem se iz mednarodne skupnosti krepijo obsodbe in pozivi Izraelu, naj ne uresniči teh načrtov.

Predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so ga Palestinci takoj zavrnili, tlakuje pot Izraelu za priključitev delov Zahodnega brega, vključno z judovskimi naselbinami, ki jih ima pretežni del mednarodne skupnosti za nezakonite.

Bacheletova je Izrael pozvala, naj ubere drugačno pot, saj da bi pretresi zaradi priključitve trajali desetletja, ta odločitev pa bi bila izjemno škodljiva za Izrael kot tudi za Palestince.

»Natančnih posledic priključitve ni možno predvideti,« je dejala komisarka. »Bodo pa verjetno pogubne za Palestince, Izrael in širšo regijo,« je opozorila.

V sporočilu za javnost je poudarila, da poskus priključitve kateregakoli dela zasedenega palestinskega ozemlja ne bi le resno škodil prizadevanjem za dosego trajnega miru v regiji, temveč bi verjetno utrdil, podaljšal in stopnjeval resne kršitve človekovih pravic, ki so zaznamovale ta dolgoletni konflikt, povzema francoska tiskovna agencija AFP.