Kriminalisti so skupaj s strokovnjakom nacionalnega forenzičnega laboratorija zaključili ogled pogorišča petkovega požara v podjetju Excelza lesarstvo v postojnski industrijski coni. Potrdile so se navedbe očividcev, da je do požara oziroma tako imenovane prašne eksplozije prišlo v filtru finih delcev pod silosom žagovine, od koder se je požar takoj razširil na bližnjo proizvodno halo, v kateri so bili delovni stroji, viličar in leseni izdelki. »Iz do zdaj zbranih ugotovitev nismo zaznali razlogov za sum, da je šlo za kaznivo dejanje,« je danes pojasnil komandir Policijske postaje Postojna Bojan Žolger.

Ogenj je izbruhnil na 5000 kvadratnih metrov veliki parceli, zgorela je več kot polovica. »Pet kubičnih metrov lesa, 500 kubičnih metrov pa je bilo žaganja in sekancev. Na srečo se ni razširil na sosednje podjetje z otroškimi igračami. Če bi se, bi prišlo do ekološke katastrofe,« je povedal vodja intervencije Mitja Šantelj. Tam je tudi plinohram, ki so ga umetno ohladili, da ni prišlo do eksplozije. »Na srečo je bilo skoraj brezvetrje, goreča masa je bila nad objektom,« je razložil. Po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Sandija Curka jim je pri gašenju zmanjkovalo vode, rešili pa so jih prebivalci, ki so jim jo dostavljali s cisternami. »Porabili smo čez milijon litrov vode. Zaradi težav z dobavo bi bilo dobro preveriti hidrantno omrežje. Treba pa bo razmišljati tudi o nakupu večjega vozila z vodo. Upam, da bo ta dogodek nabavo pospešil,« je dejal Šantelj in dodal, da je ogenj privabil številne radovedneže. »Če bi pobirali po pet evrov vstopnine za ogled, bi si vozilo že lahko kupili,« se je namuznil.

Čiščenje igral in košnja

Gašenje je trajalo pet ur in pol, ko so požar omejili, je bila še 46 ur organizirana požarna straža. Intervencijo so zaključili v nedeljo ob 22. uri. Skupno je gasilo 143 gasilcev z 28 vozili. En gasilec je zaradi pregretja in dehidracije končal v bolnišnici, a je bil kmalu odpuščen v domačo oskrbo.

Po Curkovih navedbah na začetku gašenja niso vedeli, kaj jih čaka. »Petdeset metrov stran je stanovanjsko naselje, razmišljali smo tudi o evakuaciji ljudi. Gasilci so opravili res nemogoče delo. Z vso opremo, težko 40 kilogramov, so se znašli pred zidom, ki je imel okoli 1000 stopinj Celzija,« je dejal in se zahvalil vsem, ki so kakor koli pomagali.

Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala, da so prašni delci, ki se sproščajo ob takšnem gorenju, strupeni, rakotvorni. Z vdihavanjem pridejo v pljuča in so nevarni za kronične bolnike, še posebej tiste z dihalnimi obolenji. Strupene substance dež spere, zato bi bilo nevarno, če bi bilo takšnih dogodkov več. »Tu pa je šlo za enkraten dogodek, požar je bil hitro omejen in pogašen. Ne moremo reči, da so ljudje ogroženi,« je izjavila. Bodo pa na predlog NIJZ v vrtcih preventivno očistili vsa igrala in pokosili travo. Tudi predstavnikom občine so svetovali, da na območju 200 metrov od pogorišča očistijo igrala.

Po besedah župana postojnske občine Igorja Marentiča je družina, ki jo je prizadela tragedija, zagotovila, da bo obnovila proizvodnjo in jo posodobila. »Lastnik obljublja najnovejšo infrastrukturo, da bi v prihodnje preprečili ali vsaj omejili take tragedije,« je dejal. Pogovori o tem, kako pomagati, z občino že potekajo, v teh dneh se bodo o tem pogovarjali tudi na gospodarskem ministrstvu.