Požar je izbruhnil na območju skladišča pnevmatik, so sporočili iz libanonske vojske. Kot so dodali, so na območju gasilci, pomaga pa tudi vojaški helikopter. Direktor pristanišča Bassem Qays je zagotovil, da ni nevarnosti, da bi prišlo do eksplozije. Je pa potrdil, da je požar izbruhnil v skladišču z različnimi olji, med drugim za kuhanje, in se razširil na skladišče pnevmatik.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da je požar prizadel tudi njihovo skladišče s hrano. V skladišču je več tisoč paketov s hrano in pol milijona litrov olja. »Škodo je treba še oceniti. Vendar pa bi lahko bile naše humanitarne operacije resno motene,« je dodal regionalni direktor ICRC Fabrizio Carboni.

Predstavnik libanonske civilne zaščite George Abu Mousa je za dpa zagotovil, da bo požar verjetno kmalu pod nadzorom. Zaenkrat so zaprli območje, da bi tako omejili požar, poroča britanski BBC.

V pripravljenosti so enote libanonskega Rdečega križa. Kot je pojasnil generalni sekretar George Kettnah, so obravnavali osebo s težavami dihanja, vendar ni nič resnega.

Oblasti so preventivno pozvale ljudi v pisarnah in poslopjih v bližini pristanišča, naj zapustijo območje. Na posnetkih je videti, kako se z območja pristanišča vije gost črn dim.

Libanonski predsednik Michel Aoun je dejal, da bi lahko požar bil posledica sabotaže, tehnične napake ali malomarnosti. »V vsakem primeru je treba vzrok ugotoviti čim prej, odgovorni pa morajo odgovarjati,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Bejrutu je še vedno živ spomin na eksplozijo 4. avgusta v skladišču, ko je umrlo več kot 190 ljudi, ranjenih pa je bilo več tisoč. Posledice eksplozije ogromnih količin amonijevega nitrata so vidne po celem mestu.