»Aktivnosti na požarišču se nadaljujejo tudi tretji dan. Enote so danes ves dan med odstranjevanjem konstrukcije in odvažanjem te gasile posamezna žarišča in izdatno polivale biomaso na deponiji. Gasilska straža ostaja na lokaciji do nadaljnjega,« so na svoji spletni strani danes zapisali gasilci iz PGD Postojna, ki so vodili eno najobsežnejših intervencij v zadnjem času, ko je bilo na terenu skupaj s kolegi iz bližnje in daljne okolice kar 100 gasilcev.

Poročali smo že, da je v petek malo pred šesto popoldne zagorelo v postojnski industrijski coni. Šlo je za obsežen požar lesenih polizdelkov podjetja Excelza na območju nekdanjega Javorja. Kriminalisti so ogled pogorišča danes sicer zaključili, a bo natančen vzrok za hud požar morala pokazati analiza izsledkov v prihodnjih dneh. Priče so že v petek pripovedovale, da naj bi prišlo do nekakšne eksplozije v silosu.

Obvarovali plinsko cisterno

Ogenj je uničil skladišča lesa in sipkih materialov, iz katerih je podjetje Excelza proizvajalo pelete za ogrevanje. Škoda še ni ocenjena, bo pa ogromna. Zaradi vnetljivih snovi, ki ob stiku z zrakom znova zagorijo, morajo gasilci nova in nova žarišča ves čas zalivati z vodo in pospravljati »kamion za kamionom«, torej gre za zamudno, zahtevno in dolgotrajno delo. Kot smo že poročali v soboto, je gasilcem uspelo obvarovati plinsko cisterno, ki naj bi bila ogreta že na več kot 600 stopinj. Gasilci so se pri delu izmenjavali na vsakih pet minut.

»Požrtvovalne gasilske enote so uspešno obranile sosednje objekte in obrate, tako da trenutno poteka gašenje žarišč prizadetega lesnopredelovalnega objekta. Potekalo bo najverjetneje do jutranjih ur. Občane Postojne prosimo, da zapirajo okna in se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj ter hkrati omogočijo gasilcem neovirano delo. Zaradi skrajnih naporov pri gašenju so s kraja odpeljali gasilca, ki pa se že boljše počuti,« pa so gasilci javnost obvestili v soboto. Nekaj več podrobnosti naj bi danes predstavili javnosti predstavniki civilne zaščite, gasilcev in policije. pk