Z novim umrlim zaradi koronavirusne bolezni 19 se je skupno število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 23. Pred tem je zadnji človek v povezavi s covidom-19 umrl 24. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Priznavam zaskrbljenost, ki jo glede današnje novice lahko občutijo Novozelandci, tako v širši skupnosti kot v družini in med svojci, ki žalujejo,« je sporočil visoki predstavnik zdravstvenih oblasti v državi Ashley Bloomfield. Novica po njegovih besedah izpostavlja, kako pomembno je, da v boju proti covidu-19 ohranijo previdnost.

Skupek okužb v Aucklandu se je 11. avgusta začel v štiričlanski družini in se je odtlej razširil na 152 ljudi, vključno s tremi novimi, pri katerih so okužbo potrdili danes. Ustavitev širjenja okužb se je izkazala za trd oreh kljub več kot dvotedenski karanteni za Auckland, ki se je zaključila v nedeljo.

Čeprav prebivalci prestolnice ta teden že lahko zapuščajo domove, je vlada v mestu z 1,5 milijona prebivalcev omejila družabna srečanja, ki niso povezana s šolo, na deset ljudi. Zaščitne maske pa so obvezne na javnem prevozu po vsej državi.