Novo sezono Slovenske filharmonije ter jubilejno, 30. sezono Zbora Slovenske filharmonije začenjajo 8. in 9. septembra v Cankarjevem domu, ko bo na sporedu Maša v h-molu J. S. Bacha, fragmentarno vokalno delo, kot se je izrazil gostujoči dirigent Stephen Layton, koncert pa je del cikla Vokalno-inštrumentalni program (VIP) – to je eden od šestih novih ciklov v SF, kjer so se odločili za abonmajsko prevetritev, in je v bistvu nadomestil nekdanji vokalni abonma.

Vokalni abonma pa nadomešča še en cikel, Pretežno vokalni cikel (PVC), kjer se bodo zboristi že s prvimi tremi koncerti pod skupnim naslovom Vrhovi slovenske zborovske glasbe poklonili svojemu jubileju. Zasnovo teh je vodstvo hiše zaupalo skladatelju in akademiku Lojzetu Lebiču, za preostanek programa pa je poskrbel vršilec dolžnosti umetniškega vodje Zbora SF Gregor Klančič.

Izbrani dirigenti

Nekdanja oranžni in modri abonma, ki sta bila rezervirana za orkestrsko oziroma inštrumentalno glasbo, so razpršili na tri sklope: Filharmonično klasični koncerti (FKK), Same mogočne skladbe (SMS) in Sodobne orkestrske skladbe (SOS). Zaokroženi ponudbi so dodali še Družinski abonma (DA!) ter Sobotne izobraževalne matineje (SIM), kjer se bodo igrala temeljna dela 20. in 21. stoletja (in jih bo moč slišati tudi v ciklu SOS), dirigenti pa jih bodo sproti komentirali.

Vršilec dolžnosti direktorja in umetniškega vodje Orkestra SF Matej Šarc je izpostavil kar nekaj gostujočih dirigentov, ki bodo v novi sezoni delali z orkestrom. Oktobra bo to angleški dirigent Daniel Harding, ki sicer sodi v mlajšo generacijo dirigentov, a se je že dodobra uveljavil v svetu. Skupaj bodo poustvarili mogočno skladbo Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa, uverturo k operi Parsifal Richarda Wagnerja ter Morje Clauda Debussyja.

Kar na šestih koncertih pa bo z orkestrom sodeloval Philipp von Steinaecker, nemški dirigent, ki ga orkester že dobro pozna, radi delajo z njim in so ga zato tudi angažirali za glavnega gostujočega dirigenta v tej sezoni. Šarc se veseli tudi druženja z dirigentom Goranom Nikolićem, ki se je izkazal že s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, predvsem pa je hvaležen italijanskemu dirigentu Marcu Angiusu, ki ga je povezal s priznanim italijanskim skladateljem Salvatorejem Sciarrinom. Oba bosta v februarju gosta SF: Angius bo dirigiral koncert (SOS 3), skladatelj pa bo na rezidenci ostal skoraj cel mesec, kar je novost SF, ki so jo poimenovali Skladatelj filharmonične sezone.

Več sodobne glasbe

Če je nova abonmajska ponudba preoblečen odvod utečenih programskih shem, je dejansko nov le cikel SOS, kjer se bo igrala izključno sodobna umetniška glasba 20. in 21. stoletja, ki je v preteklosti svojim abonentom niso ponujali sistematično. Zato bo po napovedih Šarca že prvi koncert zgodovinski dogodek, saj bo Ljubljana prvič v živo slišala kompleksno simfonijo Turangalila francoskega skladatelja Olivierja Messiaena, ki bo zahtevala tudi nekaj za orkester neobičajnih inštrumentov. V ciklu bo moč slišati še nekaj kultnih skladb skladateljev Edgarda Vareseja, Luigija Nona, Bernda Aloisa Zimmermanna, Johna Adamsa in Arva Pärta.

Dve noviteti sta za nov sodobni cikel prispevala tudi slovenski skladatelj Milko Lazar, ki je napisal baletno suito Slike iz Fausta (premiera decembra), in Neville Hall s skladbo so flamed in the air (premiera februarja). Novo delo, Simfonijo št. 4, je skomponiral še Črt Sojar Voglar, izvedba bo maja v FKK, znotraj vokalnih ciklov pa sta komponirali Nana Forte, ki je napisala skladbo Lux aeterna, ter Katarina Pustinek Rakar, ki pa novi skladbi še ni nadela imena.

Umik Irene Grafenauer

V napovedanem sporedu pa očitno ne bo vse tako, kot si je zamislilo umetniško vodstvo. Irena Grafenauer, sicer častna članica Slovenske filharmonije, bi namreč morala nastopiti na tretjem koncertu cikla SMS konec novembra in z orkestrom odigrati Mozartov Koncert za flavto v G-duru, a očitno koncerta v takšni zasedbi ne bo, kot je razvidno tudi iz njenega javnega pisma, v katerem odpoveduje napovedani nastop z orkestrom.

Vršilec dolžnosti direktorja Matej Šarc je o odpovedi povedal: »To informacijo sem prvič slišal od vas. Ko bo prišla do mene, in upam, da bo prišla neposredno od gospe Grafenauerjeve, bom seveda razmislil in videl, kako naprej.« Njen nastop je sicer na spored uvrstil že prejšnji umetniški vodja orkestra Mate Bekavac, ki pa je moral delovno mesto zapustiti že po nekaj mesecih, po odhodu nekdanje direktorice SF Marjetice Mahne, saj je bilo njegovo imenovanje vezano na njen mandat.

Več o javnem pismu, s katerim je Irena Grafenauer odpovedala novembrski nastop, lahko preberete na tej povezavi.