27. literarno-glasbeni festival Živa književnost se je začel sinoči in se danes nadaljuje s pesnikom in literarnim kritikom Aljažem Koprivnikarjem, ki bo bral iz svojega pesniškega prvenca Anatomija. Na odru pred Škucem bo tudi harfistka in vizualna umetnica Urška Preis, ki bo predstavila svoj solo projekt rouge-ah, po katerem si je tudi nadela umetniško ime.

Literatki iz Grčije in Madžarske

Jutri bo na oder stopila Eleni Cacimaki iz Grčije. Doslej je objavila štiri pesniške zbirke, nekaj pesmi je v slovenščino prevedla Klarisa Jovanović, sicer pa je znana tudi kot jazzovska vokalistka. Glasbeni del večera je zaupan Filipu Vurniku, ki je tudi pesnik, kot glasbeni samouk pa igra na kitaro.

Zanimiv bo tudi četrtkov glasbeni program, ko se bosta na odru družila vokalistka in prevajalka Klarisa Jovanović ter kitarist in skladatelj Luka Ropret, ki sicer sodelujeta v etno zasedbi Della Segodba. Ta večer bo literarna gostja Noé Tibor Kiss iz Madžarske, ki je že s svojim prvim romanom Inkognito (prevod smo dobili lani), v katerem je odkrito spregovorila o svoji transseksualnosti, pokazala ne le svojo močno izpovedno plat, temveč tudi literarno nadarjenost.

Veliko poezije

Največ gostov bo na odru v petek; izbrane pesmi bodo brali sodelujoči z nedavne prevajalske delavnice portugalske in slovenske poezije Alja Adam, Aljaž Koprivnikar, Miguel Manso, Tiago Patrício, Gregor Podlogar in Margarida Vale de Gato.

Festival bosta v soboto zaključila Miklavž Komelj s svojo poezijo in operna pevka Talita Sofija Komelj, ki se bo predstavila skupaj s pianistko Rebeko Dobravec. Večer bo zaokrožil performans Eve Kokalj, znane kot vizualna umetnica VJ error in državna prvakinja v slam poeziji.

V popoldanskih urah se bodo pred Škucem družili otroci in mladi v okviru dogodkov O’ živela knjiga – na ogled bodo gledališke in lutkovne predstave, pravljice, slikanice, tiskarska, likovna, stripovska delavnica in delavnica kreativnega pisanja. V infocentru Škuc pa je na ogled razstava 30.  obletnica zbirke Lambda. Doslej je v zbirki izšlo več kot 140 naslovov knjig, ki se naslanjajo na tematike LGBTQ. im