To pomeni, da so se težave šele prav začele, saj Laura prinaša obilne padavine, močne vetrove, ki ruvajo drevesa, podirajo daljnovode in odnašajo strehe s hiš. Pomika se s hitrostjo 26 kilometrov na uro proti Arkansasu, kjer je guverner Asa Hutchinson razglasil izredne razmere.

Brez elektrike je ostalo okoli 470.000 odjemalcev v Louisiani in Teksasu, obalna območja so v skladu z napovedmi poplavljena, saj je Laura prišla na kopno s hitrostjo vetrov 240 kilometrov na uro. Devet ur kasneje je Laura še vedno orkan 1. kategorije s hitrostjo vetra 120 kilometrov na uro.

Upravitelj Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Peter Gaynor je dejal, da je škoda velika, vendar pa manjša kot so se bali. Ameriški mediji poročajo, da je na otoku Capri v Louisiani veter odnesel ladjo igralnico in jo treščil v avtocestni most, sicer pa za orkanom ostajajo prizori uničenja, kot so izruvana drevesa in poplave, hiše brez streh ali pa praznine, tam kjer so nekoč stale hiše.

Guverner Louisiane John Bel Edwards je poročal, da so doslej potrdili tudi eno smrtno žrtev, to je 14-letno dekle, ki je umrlo 150 kilometrov v notranjosti države, potem ko je veter na njeno hišo podrl izruvano drevo.

Sicer pa so na terenu v Louisiani in Teksasu ekipe reševalcev, ki iščejo preživele in mrtve, saj vsi niso upoštevali ukaza o evakuaciji z obalnih območij. Teksaški guverner Greg Abbott je dejal, da bo žrtev manj, ker je večina le upoštevala ukaz. V Teksasu je bilo najhuje okrog mesta Port Arthur.

Veter lahko doseže hitrost do 241 kilometrov na uro

Preden je Laura danes okoli 8. ure zjutraj po srednjeevropskem času dosegla kopno, je v 24 urah zaradi tople zalivske vode narasla po moči za kar 87 odstotkov in postala po navedbah ameriškega nacionalnega centra za orkane NHC »izredno nevaren« orkan četrte stopnje s hitrostjo vetrov do 241 kilometrov na uro.

Celo predsednik ZDA Donald Trump je intenzivno tvital o nevarnosti orkana in pozval ljudi, naj upoštevajo navodila in se umaknejo. Podpredsednik ZDA Mike Pence je orkan omenil v svojem govoru na nacionalni konvenciji republikanske stranke in ljudi pozval, naj spoštujejo pozive pristojnih in se umaknejo.

Šest metrov visokega vala plime ne bi preživel nihče na njegovi poti, vendar se vseh 600.000 ljudi, ki jih je zadel ukaz o evakuaciji, ni umaknilo. Nekateri nimajo denarja zaradi posledic pandemije novega koronavirusa.

Orkan četrte stopnje lahko za več mesecev opustoši in onemogoči življenje na prizadetem območju. Laura je letos sedmo tropsko neurje, ki je dovolj krepko za ime. To je nov rekord za neurja v Atlantiku do konca avgusta. Dosedanji rekord je bil šest neurij z imenom leta 1886 in 1916.