Kot je po poročanju britanskega BBC na svoji Facebook strani sporočila GNA, je premier Fajez al Saradž »vsem vojaškim enotam naročil, naj nemudoma ustavijo streljanje in vse bojne operacije na celotnem ozemlju Libije«.

Haftar dogovora zaenkrat ni neposredno komentiral, je pa prekinitev ognja potrdil tiskovni predstavnik parlamenta na vzhodu države, ki podpira generala.

Dogovor so že tudi pozdravili Združeni narodi in egiptovski predsednik Abdul Fatah al Sisi, eden glavnih zaveznikov Haftarja.

V z nafto bogati Libiji že vse od strmoglavljenja dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 divja državljanska vojna. Za oblast se sedaj borita Haftar in na njegovi strani tudi leta 2014 izvoljen parlament v Tobruku ter mednarodno priznana vlada v Tripoliju.

Obe strani sta uspeli pridobiti na svojo stran del mednarodne skupnosti. Upornega generala podpirajo predvsem Egipt, Rusija in Združeni arabski emirati, vlado v Tripoliju pa med drugim Turčija, Italija in Katar. Čeprav so v Parizu to že večkrat zanikali, naj bi bila med podpornicami generala tudi Francija, piše BBC.

ZN so razglasili embargo na izvoz orožja v Libijo, a ta ni uspel bistveno zmanjšati prihoda borcev in orožja v državo.

Turčija je z GNA lani dosegla dogovor o vojaškem sodelovanju in je nato januarja namestila svoje vojake v Libiji. Junija je nato GNA ob okrepljeni pomoči Ankare končno uspelo znova prevzeti nadzor nad Tripolijem in od tam pregnati sile generala Haftarja.

Al Sisi je takrat opozoril, da bi tudi Egipt lahko v Libijo poslal vojsko, ter libijsko strateško mesto Sirta izpostavil kot tisto, ki ga ne bodo dovolili vzeti iz rok Haftarja.

V Libiji naj bi se sicer na strani Haftarja borilo tudi na stotine ruskih plačancev iz t. i. skupine Wagner, ki jo vodi tesen sodelavec predsednika Vladimirja Putina Jevgenij Prigožin.